Teoria înfiorătoare despre cutremure a fost testată. Anunțul seismologilor
De-a lungul timpului, oamenii de știință au încercat să înțeleagă dacă există într-adevăr o legătură între fazele Lunii și declanșarea cutremurelor. Însă, o nouă cercetare vine să contrazică tot ceea ce credeau aceștia până acum.
Cele mai multe studii din ultimele decenii au arătat că majoritatea cutremurelor apar doar într-o anumită perioadă a anului. De exemplu, un studiu din 1984 a constat că mai multe cutremure devastatoare din San Andreas au loc primăvara.
Un alt studiu realizat în anul 1999 spune că, de fapt, cele mai multe cutremure au loc în sezoanele ploiase. Mai recent, două studii din 2016 au constat că cele mai mari cutremure apar odată cu Luna nouă sau cu Luna plină.
Există vreo legătură între fazele Lunii și cutremurele de pe Pământ?
Susan Hough, autorul noului studiu, împreună cu echipa sa, au analizat 204 cutremure de magnitudine opt sau mai mari de atât, începând cu 1600. „Cutremurele mari sunt mai bune pentru studierea acestor evenimente, deoarece sunt mai puțin susceptibile de a fi doar replici", a declarat Hough.
Motivele care i-au determinat pe cercetători să analizeze problema cutremurelor, au legătură cu alinierea Soarelui, a Pământului și a Lunii și cu relația dintre acestea. Cercetătorii au crezut până acum că alinerea celor trei corpuri cerești provoacă mai multe maree pe Pământ și implicit și câteva cutremure. Însă, Hough crede că este vorba doar despre o coincidență.
„Orice tipare care leagă aceste evenimente nu diferă de tipurile de modele pe care le-ai obține dacă datele sunt complet aleatoare", a declarat Hough.
Așadar, noul studiu demonstrează că nu există nicio legătură între cutremure și fazele lunii sau între cutremure și anotimpuri. Mai mult, studiul arată că nu a existat niciun model care să te ducă cu gândul la fazele Lunii.
„Mareele pot contribui la declanșarea unui cutremur, dar contribuția lor nu este suficient de semnificativă ca să permită predicția cutremurelor. Chiar și în lucrările din 2016, autorii nu pretind că rezultatele lor pot fi folosite în acest fel", a mai declarat autorul studiului.