S. Pintea denunţă un atac cibernetic fără precedent, SRI recomandă un simplu antivirus
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a lansat, joi, o informaţie halucinantă, pe fondul avertismentelor privind atacurile cibernetice ce vizează sistemul sanitar. Pintea a afirmat că astfel de atacuri nu sunt o noutate şi că de ani se plătesc recompense către hackeri din străinătate, pentru a se recupera datele furate. Sorina Pintea a oferit şi un exemplu concret, un spital care a plătit 10.000 de euro. Într-un comunicat al SRI, emis imediat după declaraţiile ministrului Sănătăţii, se spune că în majoritatea cazurilor semnalate recent e nevoie de instalarea unui program antivirus.
"În 2017, cred, a avut loc un atac informatic asupra unui spital din Maramureş, din Sighetul Marmaţiei, hackeri erau dintr-o altă ţară şi au cerut o sumă de bani care a fost plătită", a afirmat Sorina Pintea, precizând apoi că a fost vorba de 10.000 de euro.
Ministrul Sănătăţii n-a putut preciza cine a dat banii, dar a susţinut că la vremea respectivă s-a considerat că informaţiile sunt mai importante, iar cazul a ajuns la DIICOT.
Sorin Pintea a mai precizat că şi la Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare, al cărui manager a fost înainte de a fi numită ministru, a fost ţina unui atac similar.
După noile atacuri semnalate de CERT-RO, inclusiv asupra unui spital din Capitală, Sorina Pintea a afirmat că va face plângere la DIICOT.
Într-o reacţie rapidă, Serviciul Român de Informaţii confirmă faptul că, în baza semnalărilor primite de CERT RO, s-a constatat că sunt afectate de ransomware ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babes - Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Cărbuneşti.
Comunicatul SRI sugerează că pentru a fi evitate astfel de atacuri "este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu. Cel mai probabil infecţia se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) şi nu pe exploatarea unei vulnerabilităţi (slăbiciuni) a sistemului. Ransomware-ul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de către orice produs antivirus clasic", se spune în comunicatul SRI.