Sorin Cîmpeanu recunoaște că NU a organizat bine procesul de TESTARE COVID-19 în școli - Ce soluție propune
Sorin Cîmpeanu recunoaște că nu a organizat bine testarea în școli. Ministrul Educației a făcut declarații pe această temă miercuri, când a anunțat că pragul de 6 la mie nu va mai fi luat în calcul pentru închiderea școlilor.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat miercuri că vor exista suficiente teste disponibile pentru cei care doresc să se testeze, în unitățile de învățământ. Ministrul a propus de la începutul anului 2021 introducerea unui alt tip de teste pentru școlari decât cel propus de reprezentanții Ministerului Sănătății, condus la acea dată de Vlad Voiculescu. Cîmpeanu a propus în aprilie introducerea unor teste non-invazive, din salivă, care, spunea acesta, vor fi acceptate mai ușir de părinți. Ministrul Educației anunța în aprilie că, în doar opt săptămâni de şcoală, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli. În același timp, specialiștii, medicii epidemiologi de la INSP explicau la acea dată că acest tip de test din salivă nu sunt concludente în comparație cu testele rapide antigen.
„Am avut o discuţie cu ministrul Sănătăţii, au fost vicii de organizare, nu putem spune că a fost foarte bine organizat procesul de asigurare a testelor la nivelul şcolilor atunci când şcolile solicită astfel de teste. S-a deblocat din punct de vedere organizatoric. Vă asigur că vor exista teste suficiente disponibile pentru cei care doresc să se testeze”, a declarat, miercuri, Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.
Ministrul Educației a explicat și că mai este nevoie de detalii puse la punct cu INSP și Ministerul Sănătății în legătură cu revenirea în bănci după durata de carantină la constatarea unui caz de COVID-19 în școli.
„Al doilea lucru care va fi pus pe masa discuţiilor astăzi va fi armonizarea prevederilor ordinului comun de ministru Educaţie, Sănătate. Pentru că în ordinul comun de ministru este prevăzută posibilitatea ca în cazul apariţiei unui caz după şapte zile, în cea de-a opta zi cei care doresc să poată reveni la şcoală cu prezenţă fizică cu condiţia un rezultat negativ în urma testării. Acest lucru necesită o armonizare cu metodologia INSP care spune că testarea se face doar în cazul contacţilor direcţi”, a mai explicat Sorin Cîmpeanu.