Sorin Cîmpeanu: Legea Educației trebuie adaptată nevoilor pieței. E un moment critic, timpul nu mai are răbdare cu noi
Sorin Cîmpeanu a declarat marți seară, la Realitatea Plus, că este necesară o nouă lege a educației care să păstreze ce a fost bun până acum, dar să asigure coerență și să fie adaptată nevoilor societății actuale. O astfel de lege trebuie elaborată prin consultarea tuturor forțelor politice și a celor implicați în sistemul educațional și asumată cu responsabilitate.
”Învățământul românesc a suferit atât de multe reforme încât am ajuns într-un punct în care este greu și pentru cei mai buni specialiști să se descurce în legilslație, reglementări, proceduri schimbate pompieristic, de voie sau de nevoie. Acum, problemele cronice ale sistemului, scoase în evidență de această perioadă de criză, au peste ele problemele generate de criza sanitară, dificultățile economice.
Este un moment critic, în care timpul nu mai are răbdare cu noi. Suntem, practic, obligați să abordăm aceste probleme de educație. Urgența zero este redeschiderea școlilor și proiectul de buget. Educație de calitate nu se poate fără un buget, iar bugetul întâmpină dificultăți...
În mod normal, ar trebui să rezolvăm pandemia, apoi planul-cadru de organizare a examenelor, coborând la problemele de fond. Timpul nemaiavând răbdare cu noi, trebuie să le abordăm simultan, nu succesiv.
A fost cea mai mare provocare la care m-am gândit când a trebuit să accept funcția de ministru. Nebunie sau necunoaștere sau dorința de a schimba ceva într-un moment critic... Poate fi unul sau altul din motive sau puțin din fiecare.
Această provocare te încarcă de responsabilitate. Avem șansa de a avea un proiect, de unii apreciat, de alții criticat, dar ”România educată” a beneficiat de cea mai largă consultare publică de care a beneficiat vreodată un proiect în România. Aceste idei ar trebui operaționalizate, puse în practică prin măsuri care țin de Legislativ și Executiv, o Lege a Educației care să păstreze tot ce este bun din reglementările anterioare, dar să asigure și coerență, și adecvare la nevoile societății. Este absolut necesară, această lege va trebui elaborată cu o consultare foarte inteligent organizată a tuturor forțelor politice și a tuturor celor implicați în educație. Ideea este de abordare responsabilă a acestor lucruri în așa fel încât să nu mai fie schimbată.
Cei implicați trebuie să își asume aprecierea. Rezultatele se văd pe termen mediu și lung”, a spus ministrul.
Cîmpeanu a admis că, de la debutul pandemiei, au fost pierderi ”incontestabile” în educaţie şi că sunt necesare acţiuni remediale, dar a apreciat disponibilitatea cadrelor didactice de a se acomoda situației.
”Apreciez în mod deosebit efortul făcut de cadrele didactice pentru a învăța din mers și a face ca procesul de învățământ să se deruleze. Ar fi fost și varianta cealaltă, în care ne-am fi lovit de o opoziție puternică, dar au dat dovadă de înțelegere a situației și au încercat cum s-au priceput mai bine (....)
Am pierdut mult din procesul de educație. Învățământul online, paradoxal, are și componenta ei de câștig. Pe viitor va trebui să reţinem, va trebui să utilizăm competenţe digitale pe care le-au deprins atât profesorii, cât şi elevii şi să le utilizăm acolo unde ele pot fi utilizate. Sunt domenii şi discipline în care pot fi utilizate mai mult, sunt domenii şi discipline în care pot fi utilizate mai puţin, după cum sunt domenii specifice în care este foarte greu de imaginat în momentul actual o predare corectă şi eficientă în regim online, dar acolo unde s-a văzut că se poate, este un avantaj. După pandemie, ne vom îndrepta mai mult către teleșcoală și telemuncă, dar trebuie să o facem cu înțelepciune, acolo unde se potrivește.
Acțiunile remediale au specificul lor. Mi-aș dori să fie cât mai bine gândite, într-o manieră sintetică, astfel încât să poți recupera cât mai mult cu un efort cât mai mic (...)
După procesul de consultare, va trebui să avem un învățământ modern și adecvat, conform atât cu cerințele sistemului de educație - un învățământ centrat cu adevărat pe elev - și un curriculum adaptat la nevoile pieței muncii, îndeosebi în învățământul tehnic și profesional”, a mai adăugat ministrul.