Sorin Cîmpeanu, despre scăderea calității sistemului educațional românesc: "Am ajuns la un punct de minimum, dacă nu ne redresăm, o vom plăti cu toții"
Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, recunoaște - făcând o comparație între sistemul educațional românesc actual și cel pe care l-a urmat chiar el, în tinerețe - că a scăzut continuu calitatea educației, fapt cel îl pune pe diverse motive, nu neapărat legate "strict de educație". "Opinia mea e că am ajuns la un punct de minimum, în care dacă nu ne redresăm, să începem să creștem calitatea educației, o vom plăti cu toții! Mai întâi elevii și studenții, apoi noi toți, întreaga societate", atrage atenția ministrul.
Întrebat ce notă ar da învățământului din prezent, în comparație cu cel pe care l-a urmat chiar el, când a ieșit cadru universitar, din punct de vedere al calității, Cîmpeanu a afirmat:
”Atâta timp cât sunt ministru al Educației nu pot să dau un alt răspuns decât acela de susținere al eforturilor colegilor cadre didactice pentru a asigura un învățământ de calitate. Atâta vreme cât nu dăm note elevilor din învățământul primar ca să nu-i demotivăm, nici eu nu dau note sistemului de educație ca să nu-l demotivez, deși cu siguranță am o idee clară.
Să știți că din fiecare generație, ca să vă răspund onest, și atunci când am făcut noi școală, intrau la facultate 10-15%, erau considerate vârfuri, se păstrează și acum. Din această perspectivă este la fel, din alte perspective este diferit.
Deci calitatea educației a scăzut continuu din diverse motive, nu neapărat din motive ce țin strict de educație, și opinia mea e că am ajuns la un punct de minimum, în care dacă nu ne redresăm, să începem să creștem calitatea educației, o vom plăti cu toții! Mai întâi elevii și studenții, apoi noi toți, întreaga societate. Deci a fost o scădere a calității educației, nu am vrut să o spun, dar...", a afirmat Sorin Cîmpeanu, pentru DC NEWS.
Minisrtul Educației a arătat că evaluarea joacă un rol cheie în procesul educațional, subliniind că aceasta trebuie să fie relevantă. În context, el susține că evaluarea în sistemul de învățământ online, la care țara noastră a trebuit să recurgă ca urmare a pandemiei de coronavirus, este "total irelevantă".
"Constat că sunt singurul care vorbesc despre asta, orice proces didactic se finalizează cu o evaluare, într-un fel sau altul. Evaluarea trebuie să fie relevantă. Evaluarea în învățământul online, în opinia mea, este total irelevantă, pentru că niciodată, nimeni, niciun coleg profesor nu poate avea garanția că cel care a răspuns întrebărilor din spatele ecranului este chiar cel care trebuia să răspundă și nu este un frate mai mare, un părinte sau un profesor sau inteligența artificială. (...) Și pot să vă spun că din numărul total de elevi din România avem jumătate care au primit note de peste 8,50. Când te uiți la statistică la ce note au fost, la predarea online notele sunt... e un accident un 9 sau un 8", a mai spus Sorin Cîmpeanu.