Sorin Cîmpeanu, despre redeschiderea școlilor: Decizia va fi luată în a doua parte a lunii ianuarie. Care sunt condițiile
Sorin Cîmpeanu a anunțat marți seară, la Realitatea Plus, că autoritățile își doresc ca școlile să fie redeschise la 8 februarie, însă așteaptă să vadă în ce măsură va crește rata de infectare cu noul coronavirus după minivacanța de Revelion. De asemenea, un alt criteriu este modul în care se va desfășura campania de vaccinare. Ministrul Educației a vorbit și despre posibilitatea modificării examenelor naționale.
”Este o întrebare absolut firească după 300 de zile de pandemie, un răspuns mult așteptat de milioane de elevi, studenți, profesori, părinți. Neavând un glob de cristal, nu vom putea ști care va fi rata de infectare la mijlocul lunii ianuarie, după vacanță, când au fost petreceri de Revelion. E vorba de o respectare nu tocmai la nivelul așteptărilor a regulilor impuse, trebuie să recunoaștem acest lucru, din păcate.
Deși nu ne așteptăm la o creștere semnificativă a ratei de infectare, din păcate va fi o creștere. Nu sunt în măsură să mă pronunț asupra acestui subiect.
După ce vom vedea care este rata de infectare la mijlocul lunii ianuarie și evoluția campaniei de vaccinare - noi, ministerul, susținând această campanie - în urma analizei acestor factori, împreună cu ministerul Sănătății, DSU, Comitetul de vaccinare, ne vom așeza la masă, cel mai probabil în ultima decadă a lunii ianuarie. Vom lua în calcul și măsurile pe care le vor adopta alte state care se confruntă cu situații asemănătoare”, a răspuns Cîmpeanu, întrebat când ar putea fi redeschise școlile.
Ministrul Educației a subliniat că susține vaccinarea anti-Covid și că, pentru o informare corectă și completă, toate instituțiile de învățământ au postat pe site-urile lor un link în acest sens.
Pe 15 ianuarie, ministerul va afla câți angajați din învățământ vor vrea să se vaccineze. În total, 340.000 de persoane sunt angajate în sistemul de învățământ, din care 46.000-47.000 în universitar, a precizat Cîmpeanu.
”Așteptăm să aflăm și care este numărul elevilor aflați în dificultate pe parcursul procesului de învățare online.
Noi ne dorim ca decizia să fie aceea a începerii semestrului al doilea pe 8 februaruie.
E de natura evidenței că, pe parcursul acestei perioade, au fost pierderi pentru sistemul de educație, sunt pierderi incontestabile. Aceste pierderi vor trebui recuperate prin acțiuni remediale pentru care ai nevoie de prezența față în față în școală și de o solidaritate părinți-profesori mai mare ca oricând.
Vom lua cu siguranță decizia corectă pentru a asigura starea de sănătate a copiilor și cadrelor didactice, încercând să îmbinăm și nevoia de prezență fiziciă și acțiuni remediale.
Am anunțat școlile să fie pregătite și pentru această eventualitate pe care ne-o dorim cu toții”, a adăugat ministrul.
Despre posibilitatea modificării examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat din 2021, Cîmpeanu a spus că susține predictibilitatea.
”Am susținut importanța predictibilității. Nu poți anunța cu o lună înainte un copil care se pregătește de Evaluarea Națională sau de Bacalaureat că va da examen la alte discipline, în alt fel. De aceea ne dorim reluarea școlii în format clasic, pentru acțiuni remediale pentru a pregăti examenele naționale așa cum elevii de clasele a VIII-a și a XII-a trebuie să deruleze. Dacă nu se va putea, nu vreau să iau în considerare acest scenariu, dar dacă nu se va putea deschide în format clasic școala, atunci vor trebui adoptate schimbări care să fie toate în beneficiul elevilor. Dar aceste schimbări nu le dorim, ci predictibilitatea”, a mai declarat ministrul.