MENIU

Sorin Cîmpeanu anunță schimbări masive în sistemul de învățământ din România: "Avem două proiecte"

Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că au fost transpuse în texte de lege principiile Proiectului "România Educată", iar miercuri vor fi lansate în dezbatere publică cele două proiecte.

"Astăzi 12 iulie, la un an de la prezentarea raportului final al Proiectului România Educată, Ministerul Educaţiei a transpus în texte de lege toate principiile din Proiectul România Educată. Avem două proiecte: unul pentru învăţământul preuniversitar şi altul pentru învăţământul superior. Aceste proiecte de lege au fost elaborate de către Ministerul Educaţiei cu resurse proprii prin consultarea tuturor direcţiilor de specialitate. (...) Ministerul Educaţiei este cel care asumă aceste două proiecte de lege, care începând cu ziua de mâine vor fi lansate în consultare publică pentru o perioadă de 35 de zile până la data de 17 august, perioadă de consultare în care aşteptăm opinii din partea tuturor celor interesaţi în bunul mers al educaţiei", a spus Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

El a spus că peste 10.000 de persoane au formulat propuneri.

"Aş vrea să reiterez faptul că abordarea proiectului România Educată a presupus şapte grupuri de lucru plus un grup care a asigurat integrarea opiniilor. Peste 10.000 de persoane pe parcursul consultărilor s-au exprimat, au formulat propuneri. Acestea au fost integrate la nivelul Proiectului România Educată", a susţinut ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a precizat că Proiectul "România Educată" beneficiază deja de o asumare guvernamentală "explicită" şi de o asumare parlamentară.

"Proiectul România Educată beneficiază deja de o asumare guvernamentală explicită şi beneficiază de o asumare parlamentară prin includerea în PNRR a capitolului România Educată cu o pondere a finanţării de peste 12% din total PNRR", a arătat ministrul.

Directorii de școli vor putea fi schimbați din funcții dacă nu îndeplinesc standardele minimale de calitate, anunță ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Se schimbă și procedura de angajare a directorilor și apare inclusiv o funcție nouă în conducerea școlilor.


„Există pentru prima oară menționată în lege - nu ne face plăcere, dar este o realitate - posibilitatea de încetare a mandatului unui director de școală în situația în care se constată că nu s-au îndeplinit standardele minimale de calitate. Este o legătură directă între asigurarea calității în interesul elevilor în fiecare școală și responsabilitatea directorului acelei școli”, a spus, marți, Cîmpeanu, în cadrul prezentării noilor legi ale Educației.

Totodată, se va schimba și procedura de recrutare a directorilor și a directorilor adjuncți.

Apare o nouă funcție, cea de director administrativ.

„Procesul de selecție va fi profesionalizat total și va cuprinde următoarele etape: o evaluare motivațională în cadrul căreia se testează capacitățile și aptitudinile candidaților. Se realizează de către comisia de concurs și specialiști în psihometrie. Proba scrisă va rămâne, interviul va rămâne”, a afirmat Cîmpeanu.

Ministrul a prezentat proiectele legilor Educației, care urmează să intre în consultare publică, după care ajung spre adoptare în Guvern.

”Nu va fi o cosmetizare, va fi cu adevărat o reformă”, a spus ministrul. Potrivit acestuia, schimbările vor fi operaționalizate până în septembrie 2023.

”Ministerul Educației este cel care își asumă cele două proiecte de lege care începând cu ziua de mâine 13 iulie vor fi lansate în consultare publică pentru o perioadă de 35 de zile până pe data de 17 august, perioadă în care așteptăm opinii din partea tuturor celor interesați”, a mai spus Cîmpeanu.

Acesta a precizat că ISJ-urile vor dispărea și vor fi înlocuite de direcții în subordinea Ministerului Educației pentru activitatea administrativă, în timp ce activitatea de evaluare va fi preluată de o instituție nouă- Autoritatea Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității.

Mai multe articole despre:
sorin cimpeanu