MENIU

Somnul prelungit în weekend nu rezolvă oboseala de peste săptămână. Iată de ce

Dormim între un sfert și o treime din viață, dar somnul este vital pentru aruncarea balastului fizic și psihic acumulat în rutina zilnică. Ca atare, cei care suferă de tulburari ale somnului și le ignoră riscă probleme de sănătate. 

Exista o concepție comună greșită, potrivit căreia omul are nevoie de o durată de somn fixa, pe care o cere organismul. În realitate, numărul necesar de ore de somn variază de la o persoană la alta. Unii oameni au nevoie de mai puțin de cinci ore de somn pentru a funcționa optim, iar alții trebuie să doarma chiar nouă ore.

Durata o determină starea de sănătate, cantitatea de mișcare, natura muncii şi stresul. Deci cei care suferă de anumite boli sau sunt mai slăbiţi, din cauza funcționării proaste a ficatului sau a unei diete nesănătoase, vor fi mai somnolenţi. Există persoane care încearcă să recupereze din oboseala acumulata peste săptămână dormind cu două-trei ore în plus la sfârșitul acesteia.

 

Acest obicei poate avea însă chiar un efect nedorit, de genul tulburărilor de echilibru, fară a scapa de oboseala reziduală. Apoi, dormitul peste zi poate strica igiena somnului în detrimentul celui nocturn, firesc. Chiar dacă durata de somn a individului s-ar încadra în parametri firești, fragmentarea lui duce la slăbirea calității acestuia. Este posibil ca atunci când o persoană se intoarce la somn după o întrerupere, fie ea și scurtă, să dureze și o oră până la reluarea ciclului de somn odihnitor. Orice altă intrerupere înainte de a ajunge la un somn profund va provoca o altă întârziere în aceste ciclu.

Oamenii care se trezesc de mai multe ori în timpul nopții pot avea zero ore de somn profund, odihnitor. Numărul acestora și slaba calitate pot provoca somnolență excesiva în timpul zilei, care conduc spre la oboseala cronică, dureri de cap, indispoziție, iritabilitate, tulburări de memorie și disfuncție cognitivă. Când se discută de problema intreruperilor de somn, multi pacienți, în special vârsnici, spun că se trezesc pentru a merge la toaletă.

În realitate, rareori un individ se trezește din cauza vezicii urinare, cu excepția situațiilor când ia medicamentație care stimulează diureza. Tulburarea este a somnuui, nu a vezicii. Mai rețineți un amănunt: noaptea, organele lucrează. Ficatul își realizează cel mai bine misiunea, curățarea organismului de toxine, între 1 și 3 noaptea.

Mai multe articole despre:
somn fresh refresh