MENIU

Şoferii români amendaţi în UE vor primi amenzile la adresa de domiciliu din România

Şoferii români amendaţi în UE vor primi amenzile acasă

Şoferii români care încalcă regulie de circulaţie în ţările Uniunii Europene şi sunt sancţionaţi de statul respectiv vor primi amenzile la adresa de domiciliu din România, se arată într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.

Printre abaterile pentru care pot fi pedepsiti soferii se numara excesul de viteza, nefolosirea centurii de siguranta sau nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului.

Prevederile sunt cuprinse in Legea nr. 5/2014 privind unele masuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informatii referitoare la incalcarile normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera si pentru facilitarea executarii sanctiunilor aplicate acestor incalcari, publicata in Monitorul Oficial nr. 31 din 15 ianuarie 2014, ce va intra sambata in vigoare.

Romania are obligatia de a transpune in legislatia nationala Directiva CBE, document ce urmareste sa asigure un nivel ridicat de protectie pentru toti utilizatorii drumurilor din UE, facilitand schimbul transfrontalier de informatii privind incalcarile normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera si, prin acesta, executarea sanctiunilor, atunci cand incalcarile respective sunt savarsite cu un vehicul inmatriculat in alt stat membru decat statul membru in care s-a savarsit incalcarea.

Odata transpusa in toate statele membre UE, cu exceptia Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Irlandei si Regatului Danemarcei, Directiva CBE va permite, printre altele, crearea unei retele pentru schimbul de date electronice in intreaga Uniune Europeana pentru a identifica proprietarul sau detinatorul unui vehicul implicat in savarsirea unor incalcari ale normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera. 

De asemenea, autoritatile statului in care a fost comisa o incalcare vor putea transmite o scrisoare de informare proprietarului/detinatorului vehiculului cu care incalcarea a fost savarsita, precum si altei persoane identificate in alt mod, suspectate ca a savarsit incalcarea.

In acest context, actul normativ publicat miercuri stabileste procedura aplicabila pentru schimbul de informatii intre statele membre, prin intermediul punctelor nationale de contact, care sunt autorizate sa efectueze cautari automatizate referitoare la date privind vehiculele si date privind proprietarii sau detinatorii vehiculelor.

Conform prevederilor, punctele nationale de contact ale statelor membre sunt autorizate sa acceseze automatizat Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate (RNEPCVI) si sa efectueze cautari automatizate privind datele de inmatriculare a vehiculelor si datele privind proprietarii sau detinatorii acestora.

Ceea ce inseamna ca soferii care incalca legislatia rutiera vor fi mai usor de identificat, indiferent de nationalitatea lor. In plus, noile dispozitii stabilesc ca soferii romani amendati in UE vor primi amenzile la adresa de domiciliu din Romania. In acelasi timp, soferii straini care incalca legislatia rutiera in Romania vor primi amenda acasa, in plic.

Actul normativ stabileste, de asemenea, incalcarile in cazul carora se vor aplica aceste prevederi:

  • excesul de viteza;
  • nefolosirea centurii de siguranta;
  • nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;
  • conducerea sub influenta alcoolului;
  • conducerea sub influenta stupefiantelor;
  • nefolosirea castii de protectie;
  • utilizarea unei benzi interzise;
  • utilizarea ilegala a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare in timpul conducerii.

Citeste mai multpe avocatnet.ro.
Mai multe articole despre:
şoferi români amendă UE şoferi amendaţi UE