MENIU

Societatea Timișoara cere înlăturarea monumentului dedicat „eroilor" fostei Securități, „călăii din Experimentul Pitești”

Societatea Timișoara cere înlăturarea monumentului dedicat „eroilor

Societatea Timişoara a solicitat autorităţilor publice să înlăture ”monumentul jignitor” dedicat ”eroilor” fostei Securităţi, amplasat în Cimitirul Eroilor din Piteşti. 

”A gratifica astăzi memoria călăilor chiar în oraşul în care regimul comunist a administrat unele dintre cele mai aprige şi umilitoare lovituri victimelor Securităţii reprezintă un afront grav la adresa adevărului istoric, a memoriei celor torturaţi şi o agresiune morală inadmisibilă într-o societate pretins democratică”, au transmis reprezentanţii Societăţii Timişoara.

Societatea Timișoara a aflat cu consternare și indignare despre episodul recent al dezvelirii la Cimitirul Eroilor din Pitești al unui "monument" dedicat "eroilor" fostei Securități, în cadrul unui eveniment organizat de către o asociație a cadrelor în rezervă care provin din fosta poliție politică și din moștenitoarea acesteia (SRI), se arată în comunicatu lde presă al Societății.

VEZI AICI ce a însemnat Fenomenul Pitești - Citește poveștile celor torturați și care au murit în Penitenciarul din Pitești între anii 1949 și 1952: pitestiprison.org

„Acțiunea s-a petrecut chiar în orașul în care s-a derulat în perioada comunistă, sub coordonarea Securității, unul dintre cele mai cumplite experimente carcerale din lumea dominată de către sovietici, care și-a propus "reeducarea deținuților" prin torturi și dezumanizări inimaginabile.

A gratifica astăzi memoria călăilor chiar în orașul în care regimul comunist a administrat unele dintre cele mai aprige și umilitoare lovituri victimelor Securității reprezintă un afront grav la adresa adevărului istoric, a memoriei celor torturați și o agresiune morală inadmisibilă într-o societate pretins democratică.

Calificat de către Alexandr Soljenițîn drept "cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane", Experimentul Pitești ar trebui să reprezinte pentru generațiile de astăzi un prilej de rememorare critică a trecutului comunist și a moștenirii sale traumatice, nicidecum o invitație la "ștergerea urmelor" celor vinovați și la glorificarea ororilor acestora.

Depășirea trecutului traumatic nu se poate face prin uitare și minciună, ci numai prin cunoașterea onestă a adevărului istoric și prin indicarea neechivocă a vinovaților și a faptelor acestora.

Având în vedere toate cele expuse mai sus, solicităm autorităților publice din zonă să se sesizeze și să ia măsurile cuvenite pentru înlăturarea acestui „monument" jignitor pentru memoria victimelor comunismului”, a transmis Societatea Timișoara.

Un monument dedicat eroilor Securității, poliția politică a regimului comunist, a fost inaugurat miercuri, 14 septembrie, în Cimitirul Eroilor din Piteşti. Decizia este hilară, mai ales că orașul argeșean a intrat chiar în istorie pentru "experimentul Pitești", cel mai sinistru mecanism de represiune pus la punct de regimul comunist.

Organizatorii susțin că monumentul este „închinat militarilor care au activat pe „frontul nevăzut” în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României dar și dar și eroii „tăcuți”, pentru că au folosit arma informației pentru a opri și contracara amenințările la adresa națiunii române”, potrivit presei locale.

Ce a fost „Experimentul Pitești”

În literatura și studiile dedicate represiunii din perioada comunistă, sub titulatura "Experimentul sau Fenomenul Pitești" este desemnată perioada 1949-1952, de la Penitenciarul Pitești, când a fost pus în practică cel mai sinistru experiment de eliminare fizica sau anihilare psihică a deținuților politici considerați "dușmanilor poporului", pe modelul gulagurilor sovietice. 

Potrivit estimărilor, între 1.000 și 5.000 de deținuți au fost supuși unui regim crunt de torturi fizice și psihice, iar o parte și-au pierdut viața.

Dupa peste doi ani de torturi, experimentul Pitești a luat sfârșit. Cel puțin 100 de tineri au fost uciși aici de fostul regim comunist.

VEZI AICI ce a însemnat Fenomenul Pitești - Citește poveștile celor torturați și care au murit în Penitenciarul din Pitești între anii 1949 și 1952: pitestiprison.org