MENIU

ŞOC pentru buzunarul românilor. BENZINA s-a scumpit MASIV în doar două luni

<p>Benzina, mai scumpă dec&acirc;t &icirc;n Austria</p>

Benzina s-a scumpit în primele două luni ale acestui an cu 25 de bani pe litru. O creștere de 9 bani a fost înregistrată chiar din prima zi a anului, ca urmare a modificării modului de calcul al accizei. De la 1 aprilie, prin introducerea taxei de 7 eurocenți, prețurile vor crește cu încă 40 de bani.

Și fără majorarea accizei, benzina s-a scumpit masiv, scrie Capital.ro. La începutul lunii martie, prețul unui litru de benzină Standard 95 la stația OMV Petrom de pe Calea Dorobanți din Capitală este de 5,93 de lei, cu 16 bani mai mult decât la 1 ianuarie, când același sortiment costa 5,77 de lei.

Dacă ne raportăm la prețurile de la finele anului trecut, se poate observa o scumpire de 25 de bani la același sortiment de benzină vândut la aceeași stație din Capitală.

Scumpire de 9 bani la 1 ianuarie

Carburanții urmau să se scumpească la începutul anului cu 54 de bani/litru, ca urmare a deciziilor luate de Guvernul Ponta. Principalele modificări erau modul de calcul al accizei: un alt curs de schimb valutar și o actualizare a cursului cu inflația, o introducere a accizei suplimentare de 7 eurocenți pe litru de carburant.

Ultima măsură a fost amânată cu 3 luni, după ce președintele Traian Băsescu a refuzat această măsură a Guvernului Ponta. Într-o primă fază, Băsescu a precizat că nu aprobă bugetul de stat pentru 2014, dacă Guvernul nu renunță la majorarea accizei cu 7 eurocenți.

Motivul pentru care benzina și motorina s-au scumpit  la 1 ianuarie: modificarea metodei de calcul a accizei, în care nu se mai ia în calcul nivelul cursului de pe octombrie al anului precedent ci, în cazul în care acesta este mai mic, nivelul cursului înregistrat pe data de 1 octombrie din urmă cu doi ani, actualizat cu rata medie a inflației din luna septembrie a anului precedent.

Mai multe articole despre:
benzină acciză preţul benzinei