Şobolanii, colegii de joacă ai copiilor gălăţeni
Rozătoarele umblă nestingherite de colo colo în căutarea resturilor de mâncare într-un părculeţ din Galaţi unde a fost amenajat un loc de joacă. Animalele s-au obişnuit de mult cu ţipetele micuţilor şi au devenit deja parte din peisaj.
Deşi par la fel de jucăuşi ca nişte veveriţe, şobolanii nu sunt deloc drăgălaşi. Iar prezenţa lor înseamnă mizerie şi boli periculoase.
Invazia de şobolani a adus în zonă şi alte vieţuitoare care nu-şi au locul printre copii.
"Într-o zi, am văzut şi un şarpe. Eram pe scaun şi au trecut pe lângă noi", a spus o femeie care se află cu nepotul în parc.
Direcţia de Sănătate Publică a primit sesizări de la părinţii îngrijoraţi.
"Noi am transmis autorităţilor locale problemele semnalate de cetăţeni. Şoarecii şi şobolanii sunt periculoşi pentru că sunt vectori sau transmiţători a unor afecţiuni gen leptospiroză sau trichineloză, afecţiuni cu potenţial letal", a afirmat Valentin Boldea, urtător de cuvânt DSP Galaţi.
Primăria promite să rezolve problema, dar nu ştie când.
"Vom trece la deratizare atunci când vom finaliza toate procedurile şi vom obţine toate avizele pentru a trece la această activitate", a spus Emanuel Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi.
Parcul Cloşca este unul dintre puţinele locuri de joacă din Galaţi. Problema şobolanilor nu este singura. Cei mici trebuie să folosească mobilierul cu grijă pentru că leagănele sunt din fier, multor balansoare le lipseşte suportul de susţinere, iar la groapa de nisip nu mai există scaune.