MENIU

Votul pe moțiune a fost AMÂNAT. Soarta lui Florin Cîțu, incertă - Ce au negociat PSD și PNL

Parlament Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Votul pe moțiune ar urma să aibă loc după ce Curtea Constituțională se va pronunța pe existența sau nu a unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern. Au fost 14 voturi "pentru", dintr-un total de 26, în ședința Birourilor Permanente reunite de astăzi.

A fost cvorum, în premieră, la ședința Birourilor permanente reunite, convocată joi dimineață, de la ora 10.00, pentru a cincea oară în ultimele zile. Pe agenda ședinței s-a aflat stabilirea calendarului legislativ al moțiunii de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu, semnată de parlamentarii USR-PLUS și AUR. Potrivit unor surse Realitatea PLUS, strategia de ultimă oră a PSD, negociată cu premierul Cîțu, este de a tergiversa votul moțiunii după 1 octombrie. Între timp, și liberalii și-au schimbat poziția, nu lipsesc de la întrunirea conducerii Camerelor: Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputaților, a ajuns și el la ședință. Și minoritățile naționale au fost prezente, deși deputatul Varujan Pambuccian anunțase miercuri că nu vor participa la nicio ședință de astăzi.

Astfel că Florin Cîțu a obținut „un mic respiro” după decizia Birourilor permanente reunite de joi dimineață. PNL, UDMR și Minoritățiile naționale au votat amânarea dezbaterii și votului la moțiunea de cenzură USR-PLUS-AUR până în momentul în care se va pronunța Curtea Constituțională pe conflictul constituțional invocat de Guvern, mai exact după 15 septembrie. De la această dată, tabăra Cîțu mai poate obține câteva zile și după 15 septembrie, totul depinde de fapt de cât de repede va decide Curtea să soluționeze sesizarea Guvernului. 

Moțiunea de cenzură inițiată de USR-PLUS și AUR urmează să fie doar citită joi de la ora 16.00, în ședința plenului reunit al Parlamentului, convocată deja de președinții celor două Camere, Anca Dragu și Ludovic Orban.

Însă Birourile permanente reunite nu au stabilit joi și data la care va fi votată moțiunea de cenzură, decizia fiind de a amâna după ce Curtea Constituțională se pronunță pe sesizarea făcută de Guvern. Propunerea a fost făcută de UDMR.

La ședința Birourilor Permanente reunite a fost joi cvorum, chiar dacă cei mai mulți parlamentari au intrat online. Calendarul moțiunii de cenzură împotriva GuvernuluiCîțu a fost stabilit, în sensul amânării dezbaterii și votului. După ședința BPR urmează cea de plen a Camerelor reunite de la ora 16.00, în care va avea loc citirea moțiunii de cenzură. 

A cincea încercare de convocare a conducerlor celor două Camere în ultimele 5 zile s-a concretizat în final. Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost convocate în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură, care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului. 

La ședința de joi dimineață a BPR, a venit un singur reprezentant PSD, la fel și din tabara Cîțu.

Și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a venit, deși spunea că își va delega atribuțiile, transmite Realitatea PLUS.

Liberalii au stabilit un scenariu agreat cu PSD de amânare a moțiunii de cenzură. PNL și social-democrații vor ca moțiunea să fie supusă la vot abia în jurul datei de 1 octombrie, după congresul PNL din 25 septembrie.

Reamintim că tabăra Cîțu din PNL contestă autenticitatea semnăturilor moțiunii de cenzură depusă de vinerea trecută la Parlament, pe 3 septembrie. Premierul Florin Cîţu a depus miercuri la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR, în care se invocă o conduită "neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă", întrucât moţiunea de cenzură a fost iniţiată, depusă şi comunicată cu "încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie".

Mai multe articole despre:
bpr sedinta bpr parlament motiune cenzura florin citu