Slovenia, a treia țară care se opune condiționării alocării fondurilor europene
Premierul Sloveniei, Janez Jansa, a denunțat, într-o scrisoare trimisă președintelui Consiliului European, Charles Michel, mecanismul prin care se dorește condiționarea alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept. Până acum s-au mai opus acestei decizii Polonia și Ungaria, care au acuzat standarde duble și o limitare a suveranității.
”Doar o instanță judiciară independentă poate spune ce este statul de drept, nu o majoritate politică”, a subliniat premierul, în scrisoarea de patru pagini. Jansa, un apropiat al omologului său ungar, Viktor Orban, denunță o ”dublă măsură”, evocând experiența autoritară din timpul regimului comunist din mai multe țări, devenite membre ale UE în 2004, și care ar refuza astăzi să cedeze din suveranitatea lor în fața unei majorități calificate, transmite hotnews.
Luni, Polonia și Ungaria au blocat prin veto adoptarea bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027 și a planului de relansare post-pandemie, ca urmare a condiționării legate de respectarea statului de drept.
Reamintim că, pe 5 noiembrie, Parlamentul European şi Germania, care deţine preşedinţia Consiliului UE, au ajuns la un acord privind un ”regim general de condiţionalitate” prin care fondurile alocate unui stat membru din bugetul multianual al UE, de 1.074 de miliarde de euro, şi cele din planul de redresare ”Next Generation”, în valoare de 750 de miliarde de euro, vor putea fi suspendate în cazul în care Comisia Europeană constată că acesta nu respectă independenţa justiţiei sau libertatea presei. Decizia trebuie validată prin majoritate calificată în Consiliul UE.
Citește și: ”Polonia și Ungaria, din nou sub lupa Comisiei Europene din cauza legilor justiției și migrației”