MENIU

Slovacia introduce testarea și carantina obligatorie de două săptămâni de frica noilor mutații coronavirus

Slovacia a decis carantinarea obligatorie a celor ce intră în țară. Măsura va fi aplicată de la începutul săptămânii viitoare. Principala îngrijorare a autorităților este noua tulpină din Africa de Sud, care este foarte contagioasă. În ultimele luni, Slovacia a început o masivă campanie de testare coronavirus, alături de vaccinarea împotriva COVID-19, și a aprobat folosirea controversatei Ivermectină, pentru șase luni, în tratamentul COVID-19. 

 

Slovacia introduce de luni, 15 februarie, carantina obligatorie de 14 zile pentru călătorii care vor veni în ţară.

Decizia a fost luată în principal din cauza variantei sud-africane a coronavirusului, considerată mult mai contagioasă, care a fost depistată inclusiv în ţara vecină Austria.

Noua tulpină din Africa de Sud nu a fost încă depistată şi în Slovacia, a precizat miercuri ministrul sănătăţii, Marek Krajci, relatează Agerpres.

Lucrătorii transfrontalieri sunt exceptaţi, însă vor trebui să prezinte un test negativ la coronavirus.

Înainte de a ateriza sau a trece frontiera în Slovacia, călătorii vor trebui să completeze un formular şi li se va oferi opţiunea de a intra în carantină într-un centru de stat. Din a opta zi, ei se vor putea testa cu test PCR, iar dacă acesta va fi negativ, vor fi eligibili să iasă din carantină.

Ministrul sănătăţii a mai spus că nu le recomandă compatrioţilor săi călătoriile în străinătate.

Slovacia a traversat primul val al pandemiei mai bine decât majoritatea celorlalte state europene, însă din octombrie numărul infectărilor şi cel al deceselor au crescut dramatic, iar experţii au avertizat asupra unui posibil colaps al sistemului de sănătate.

Miercuri, bilanţul total al cazurilor confirmate de infectare a ajuns la 269.000, iar cel al deceselor a depăşit 5.500, într-o ţară cu 5 milioane de locuitori.

Slovacia a început în ultimele luni o masivă campanie de testare, în paralel cu vaccinarea demarată în decembrie. La sfârșitul lunii ianuarie, Slovacia testase mai mult de jumătate din populația de 5,5 milioane.

În plus, Ivermectina va putea fi administrată în tratarea COVID-19 în Slovacia timp de șase luni. Medicamentul va fi disponibil, pe lângă spitale, și în farmacii, dar numai cu prescripție de la medic.