Situaţie halucinantă la Craiova: cetăţenii, păcăliţi să plătească pentru prostia funcţionarilor
Primăria îi păcălește pe unii craioveni să plătească sute de lei pentru datorii restante rezultate din taxele pentru autorizațiile de construire, emise în ultimii cinci ani, deși vina pentru această situație aparține Direcției de Urbanism a municipalității, care a calculat greșit sumele de plată.
Totul a ieșit la iveală după un control al Curții de Conturi de anul trecut, care a stabilit că primăria are de încasat suplimentar 588.000 de lei din aceste taxe, bani pe care a pus-o să-i recupereze. În loc să-și asume greșeala, municipalitatea le-a trimis craiovenilor, prin intermediul Direcției de Urbanism, răvașe în care îi anunță cât mai au de plată, inclusiv penalitățile de întârziere, dar documentul nu are nici o valoare juridică, deoarece acesta nu este nici somație, nici titlu executoriu. Creduli, craiovenii se duc și plătesc, deși ei nu figurează cu o astfel de datorie la Direcția de Impozite și Taxe, singura structură a primăriei care stabilește cine și cât datorează în fiecare an.
Doi craioveni au scris la redacția Gazeta de Sud mesaje, sesizând faptul că Primăria Craiova, prin Direcția de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, le-a trimis scrisori la domiciliu prin care erau înștiințați că mai aveau de plată o diferență la taxa pentru obținerea autorizației de construire eliberată de municipalitate în ultimii cinci ani, la care primăria a adăugat penalități de întârziere.
„Vă transmit atașat documentul transmis de Primăria Craiova prin care Serviciul de Autorizații în Construcții și Obținere Avize Taxe solicită retroactiv (după mai bine de 19 luni de la recepția lucrărilor- 29.05.2014, respectiv trei ani și nouă luni de la emiterea autorizației de construire -28.03.2012) o sumă suplimentară de 1.044 de lei drept diferență de taxă autorizație, plus 434 de lei, reprezentând accesorii. Toate acestea au rezultat în urma deciziei nr. 108/28.08.2015 a Curții de Conturi Dolj, emisă pentru înlăturarea deficiențelor constatate și consemnate în raportul de audit financiar nr. 113516/31.07.2015, cu privire la modul de stabilire și încasare a veniturilor din eliberarea autorizațiilor de construire“, susține Andrei, din Craiova.
Tânărul a precizat că documentul primit de la primărie nu are nici o denumire, iar la final, după ce sunt enumerate sumele de plată, funcționarii primăriei îi transmiteau craioveanului că are „obligația“ de a achita sumele respective, adică debitul și penalitățile, până pe 15.02.2016. „Neachitarea în termenul prevăzut atrage după sine majorarea accesoriilor calculate“, se precizează în hârtia fără titulatură trimisă de primărie la adresa craioveanului. Andrei susține că este la zi cu plata tuturor impozitelor și taxelor către Primăria Craiova.
„Ceea ce am făcut a fost să achit permanent absolut orice taxă aferentă serviciilor solicitate către Primăria Craiova în legătura cu construirea imobilului. De fapt, am «prostul» obicei de a fi la zi cu toate dările către Direcția Taxe și Impozite Craiova etc. Se verifică încă o dată faptul că un bun contribuabil nu rămâne niciodată «nepedepsit»…“, ne-a scris craioveanul care s-a adresat GdS, susținând că nu i se pare corect ca Primăria Craiova „să încerce transferarea unor posibile erori petrecute cu ani urmă tot pe umerii contribuabililor de bună-credință, ba mai mult, să solicite inclusiv penalități“.
Primăria evită să spună că ea este vinovată pentru calculele greșite și că îi scoate pe oameni țapi ispășitori, și amintește doar de obligația pe care i-a trasat-o Curtea de Conturi, aceea de a recupera banii. Municipalitatea spune, la începutul răspunsului, că, până în prezent, Direcția de Urbanism a trimis notificări la 119 persoane care au făcut parte dintr-un eșantion de 207 autorizații de construire emise și a căror valabilitate a expirat în anul 2014, verificate de Curtea de Conturi în 2015. Apoi, instituția recunoaște că notificările nu au valoare juridică.
„Întrucât calculul regularizării pentru emiterea autorizațiilor de construire intră în competența Direcției de Urbanism (…) Curtea de Conturi a dispus (…) măsura în baza căreia au fost întocmite notificările (…) Aceste notificări nu reprezintă titluri executorii“, se arată în răspuns. Primăria spune apoi că inspectorii Curții de Conturi au verificat modul de stabilire și încasare a taxelor pentru autorizațiile de construire și au stabilit că regularizarea sumelor la finalizarea lucrărilor de construire trebuia să se calculeze pe baza a două alineate ale articolului 267 din Codul Fiscal. Unul dintre ele, 15, cel mai important, lămurește greșeala pe care a comis-o Direcția de Urbanism a primăriei.
„În cazul unei autorizații de construire pentru o persoană fizică, valoarea reală a lucrărilor de construcție nu poate fi mai mică decât valoarea impozabilă a clădirii stabilită conform articolului 251“, explică primăria. În traducere liberă, acest lucru înseamnă următoarele: când o persoană solicită autorizație de construire, plătește inițial o sumă conform proiectului. La finalul construcției, anunță acest lucru la Urbanism, iar un inspector vine și, dacă este cazul, stabilește care este valoarea suplimentară a lucrărilor. Pe baza acestei diferențe, persoana plătește taxa de regularizare. Când se duce apoi la DIT să declare clădirea în termen de 30 de zile, Direcția de Impozite îi stabilește valoarea impozabilă pe baza unei formule simple. Numai că, până acum, la Primăria Craiova, între valoarea de la DIT și cea de la Urbanism tot timpul au apărut diferențe, lucru constatat de Curtea de Conturi. Dacă ar fi citit Codul Fiscal, și era obligația lor să o facă, inspectorii de la Urbanism ar fi știut că alineatul 15, amintit mai sus, spune că valoarea stabilită de ei nu poate fi mai mică decât cea impozabilă. În plus, dacă lectura era prea grea, o simplă comunicare cu cei de la Taxe și Impozite ar fi dus la evitarea actualei situații.
Citeşte mai multe pe Gazeta de Sud