MENIU

Situația surprinzătoare în care se poate declanșa o boală autoimună. Un doctor a ajuns la o concluzie la care puțini s-ar fi gândit

Bolile autoimune reprezintă o provocare majoră pentru medicina modernă, afectând din ce în ce mai mulți oameni în ultimele decenii. Aceste afecțiuni, în care sistemul imunitar confundă celulele proprii ale organismului cu invadatori străini, se manifestă într-o varietate de forme și simptome, adesea dificil de diagnosticat. 

Statisticile alarmante subliniază o tendință îngrijorătoare: aproape 80% dintre pacienții diagnosticați cu boli autoimune sunt femei, ceea ce ridică întrebări importante despre factorii biologici și de mediu care pot influența acest dezechilibru. În acest context, este pertinent să explorăm situațiile surprinzătoare care pot duce la declanșarea acestor afecțiuni, oferind o mai bună înțelegere a dinamicii complexe implicate în dezvoltarea bolilor autoimune.

Dacă te lupți cu o afecțiune autoimună, știi că mulți dintre factorii de risc nu se află sub controlul tău, dar poți să-ți identifici declansatorii pentru a evita crizele, relatează MindBodyGreen. Cu toate acestea, Sara Gottfried, doctor în medicină integrativă, instruită la Harvard și MIT și autoarea cărții The Autoimmune Cure, spune că există un catalizator uriaș pe care îl trecem cu vederea: trauma.

„Când mă întâlnesc cu o boală autoimună, caut anumite indicii”, explică ea în podcastul MindBodyGreen. „Mă uit la predispoziția genetică, la o permeabilitate intestinală crescută sau la alți factori declanșatori… Iar ceea ce oamenii nu înțeleg este că aceșți factori pot fi adesea emoționali sau spirituali”.

Ea împărtășește legătură susținută de știință dintre trauma și bolile autoimune.

Ce spun studiile

Gottfried face referire la Studiul Adverse Childhood Experiences (ACE), realizat în 1998 de către CDC și compania Kaiser Permanente, care a găsit o legătură directă între trauma din copilărie și bolile cronice că adult.

„De atunci, studiile arată că un scor înalt ACE este asociat cu mai mult de 45 de boli cronice diferite”, spune Gottfried. „Nu vorbim doar despre tulburarea de stres post-traumatic, depresie, anxietate, ci și despre probleme de sănătate fizică. Adică un risc mult mai mare de diabet, rezistență la insulină, boli autoimune, predispoziție la bolile cardiovasculare…”.
 
8 emoji-uri noi pe care le vom folosi pe telefoane în curând. Unul dintre ele face deja furori printre utilizatori

Ea menționează, de asemenea, un sondaj NHANES care a analizat numărul de persoane din SUA cu anticorpi anti-nucleari, care sunt verificați în mod obișnuit pentru a vedea dacă există o tulburare autoimună. „Acestea sunt celulele B din sistemul tău imunitar care încep să-ți atace propriul țesut”, spune Gottfried. „Și ceea ce s-a demonstrat de-a lungul timpului este că în ultimii 20 de ani, rată anticorpilor anti-nucleari pozitivi a crescut semnificativ”.

Acest lucru arată cât de copleșitor a devenit să trăim în societatea de azi. „Există ceva în felul în care trăim care crește atacul asupra propriului nostru corp”, adaugă ea.

Este un fenomen pe care Gottfried l-a observat în propria ei practică. „În practică mea, un număr semnificativ de persoane cu boli autoimune au antecedente de stres toxic și traume”, declara ea. Medicul face aluzie la un pacient în mod special, o femeie de 40 de ani care a descoperit că soțul ei avea o aventură cu cea mai bună prietenă (o trauma foarte dificilă).

„Câteva luni mai târziu, ea a început să observe dureri de cot – umflare și rigiditate – și unele dureri de genunchi, astfel că a efectuat mai multe teste recomandate de medicul primar. S-a descoperit un factor reumatoid pozitiv, care este asociat cu artrită reumatoidă, explică Gottfried.

„Există atât de mulți oameni care nu-și dau seama că în corpul lor se întâmplă un dezechilibru. S-ar putea să nu aibă un diagnostic asociat cu acesta, dar să simtă că ceva e în neregulă”, adaugă Gottfried. „Cum putem evita că acest dezechilibru să conducă la o boală?”.

Rusia este pe cale să interzică oficial stilul de viață fără copii. Ce se ascunde în spatele acestei măsuri controversate

Cum să-ți evaluezi trauma

Dacă nu ești familiarizată cu nivelul tău de trauma, Gottfried sugerează să începi cu scorul tău ACE. „S-ar putea să simți că nu ai prea multe traume din copilărie, însă nu poți ști cum acestea s-au somatizat în corpul tău”, spune ea

Ea oferă un chestionar ACE pe site-ul ei, dar poți găși și altele online. Fiecare are un sistem de evaluare diferit, dar de obicei scorul de trauma va fi stabilit pe o scară de la zero (neexpus la traume) la 10. „Știm că un scor de 1 sau mai mare este asociat cu un risc mai crescut de boli cronice”, explică Gottfried. Nu este o știință perfectă, dar chestionarul poate fi un instrument util.

Specialistul vrea să știi că trauma nu înseamnă întotdeauna un eveniment catastrofal – mici experiențe de suferință emoțională se pot acumula în timp. După cum notează Gottfried, „tipul de trauma contează mai puțîn decât modul în care corpul tău o percepe”.

Ce te poate ajută să elimini factorii de risc

Trauma nu este singurul declanșator al bolilor autoimune, dar Gottfried spune că este timpul să luăm în considerare factorii emoționali. Ea recomandă să fii atentă și la dietă pentru a descoperi dacă anumite alimente provoacă inflamația în corpul tău, dar și la factorii de stres din programul tău de zi cu zi.

„Dietă este importantă, dar la un moment dat trebuie să ne gândim și la traume, stres toxic, relații, somn, exerciții fizice – știi, felul în care îți trăiești viață.”

Pepenele de iarnă, pepenele cu gust de vanilie și roșiile cu țepi pot fi cultivate acum în România. Soiuri demne de filmele SF, produse la Buzău