MENIU

La 6 ani de la Colectiv, situația marilor arși este NESCHIMBATĂ. Pacienţii cu arsuri severe, trataţi în 24 de paturi. Apelăm în continuare la ajutor internațional

Tragedia de la Colectiv, din 2015

România nu are, în acest moment, niciun centru privind îngrijirea şi recuperarea pacienţilor cu arsuri severe. Acest lucru este cert și este, de altfe, recunoscut chiar de oficialii din Sănătate, aceeași oficiali care spun însă că urmează să fie construite până în 2024 trei asemenea centre în Timişoara, Bucureşti şi Târgu Mureş. Până atunci, pacienţii cu arsuri severe sunt trataţi în ţară în 24 de paturi, necesarul fiind de 70 de paturi. Sunt însă și situații, cum am văzut recent în cazul răniților în explozia de la Petromidia, pentru a oferi tratamentul recomandat pacienţilor, țara noastră are nevoie de ajutor internaţional.

"În şedinţa de Guvern de astăzi, ministrul Sănătăţii a prezentat un raport privind situaţia actuală a îngrijirii pacienţilor cu arsuri în România, situaţie la şase ani de la accidentul de la Colectiv. Aproximativ 10.000 de pacienţi se prezintă anual la camerele de gardă pentru leziuni cu arsură, dintre aceştia 4.000 rămân internaţi pentru supraveghere de specialitate şi pentru tratament şi recuperare ulterioară. Din numărul total de pacienţi care se prezintă în spitalele noastre 1.400 - 1.500 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu arsuri de gravitate medie sau severă. Este un număr foarte mare de pacienţi chiar şi pentru ţările care se confruntă cu conflicte armate. România trebuie să gestioneze această situaţie cu număr redus de paturi destinate pacienţilor cu arsuri severe. În acest moment, România nu are niciun (...) centru de recuperare destinat pacienţilor cu arsuri severe. Pacienţii români cu arsură de gravitate mică sau medie sunt trataţi într-un număr de aproximativ 300 de paturi pe teritoriul României, iar pacienţii cu arsuri severe sunt trataţi în 24 de paturi destinate pacienţilor în stare gravă. Din 26 existente, 24 sunt funcţionale în acest moment în Timişoara, Bucureşti şi Iaşi. Două paturi de la Braşov sunt în acest moment într-un proces de reorganizare după lucrări de renovare a spitalului", a afirmat Monica Althamer, secretar de stat în Ministerul Sănătății, citată de Agerpres, după şedinţa de astăzi a Executivului.

Oficialul guvernamental a arătat că sunt situaţii în care, pentru a oferi tratamentul recomandat pacienţilor, România are nevoie de ajutor internaţional.

"În acest sens, anul trecut a fost elaborat şi publicat un ordin de ministru care se raportează la transferul imediat al pacienţilor ce trebuie internaţi în centre de mari arşi. În perioada 2016 - 2020 au fost transferaţi 40 de pacienţi în străinătate, anul acesta din ianuarie până în acest moment 12 pacienţi cu arsuri severe au fost transferaţi la solicitarea comisiilor de specialitate, constituite la nivelul spitalelor, în baza acestui ordin din 2020", a explicat ea.

În context, ea a făcut referire și la cele trei centre de mari arşi, atât de așteptate și despre care se tot face vorbire de ceva vreme, alcăror termen de finalizare este, din câte se pare anul 2024, mai exact peste 3 ani. Vorbim despre un program al Băncii Mondiale, proiectele și finanţarea fiind deja aprobate.

"Vorbim în total de aproximativ 190 de milioane de euro pentru centrele care urmează să se construiască la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti - Grigore Alexandrescu. Termenul de finalizare ar trebui să fie 2024. În această toamnă se stabilesc prin licitaţie constructorii", a arătat secretarul de stat.

Althamer a mai spus că, din bugetul MS, din 2015 şi până în prezent, a fost achiziţionată aparatură în valoare de 37 de milioane de lei, 21 de milioane lei fiind investite în consolidarea clădirilor şi 114 milioane în dotări.

"17 unităţi medicale beneficiază de fonduri prin "Acţiuni prioritare arsuri". Prin Banca Mondială au fost achiziţionate separat în 2018, 2019 aparatură în valoare de 38 de milioane lei", a spus Monica Althamer.

Cât priveşte tratamentul pentru răniţii la Colectiv, secretarul de stat a menționat că acesta s-a ridicat la suma de 11 milioane lei, iar prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) - pentru cei 52 de pacienţi transferaţi la solicitarea echipelor medicale în străinătate - s-au plătit unităţilor care au ajutat România aproximativ 5 milioane de euro.