MENIU

Singurele țări care ar supraviețui unui război nuclear. Concluziile surprinzătoare ale unui studiu

Un război nuclear ar lăsa neatinse doar câteva țări, aflate în zone distante de un potențial conflict

Odată cu amenințările cu utilizarea arsenalului nuclear, venite în utlimul an din partea Rusiei, cercetătorii au început să își pună problema cu privire la locurile de pe Pământ care ar rămâne neatinse de o astfel de nenorocire.  

Australia și Noua Zeelandă au cele mai mari șanse să supraviețuiască unui război nuclear, arată un studiu desfășurat de Universitatea din Otago, Noua Zeelandă. 

Cercetătorii spun că cele două țări dispun de securitatea alimentară și energetică care le sporește perspectivele ca civilizația să continue. Pe lângă cele două țări norocoase, Vanuatu, Islanda și Insulele Solomon au fost incluse în zonele unde oamenii pot scăpa teferi în urma apocalipsei nucleare. 

Studiul, aalizat de the Guardian, descrie Australia, Noua Zeelandă, Islanda, Insulele Solomon și Vanuatu drept țările insulare cele mai capabile să producă suficientă hrană pentru populațiile lor după o „catastrofă bruscă care reduce lumina solară”, cum ar fi un război nuclear, un super vulcan sau lovitura de asteroizi.

„Probabil ar exista zone mici cu supraviețuitori pe întreaga planetă chiar și în cel mai sever scenariu”, scriu cercetătorii, adăugând că oamenii din cele mai rezistente națiuni au cele mai mari șanse de a evita un colaps preindustrial.

Autorii au comparat 38 de țări insulare pe 13 factori despre care au spus că ar putea prezice succesul ca stare de supraviețuire post-apocaliptică, inclusiv producția de alimente, autosuficiența energetică, producția și efectul dezastrului asupra climei. Australia și Noua Zeelandă – ambele producători agricoli robusti și „ascunși” de locurile care ar putea fi afectate de rezidurile nucleare din emisfera nordică – au fost în fruntea clasamentului, Australia având cele mai bune performanțe în general.

„Aprovizionarea cu alimente din Australia este gigantică”, conchide studiul, „cu potențialul de a hrăni multe zeci de milioane de oameni în plus”.

Infrastructura relativ bună a Australiei, surplusul vast de energie, bugetul ridicat pentru securitatea sănătății și apărarea au contribuit la clasarea acesteia în vârful tabelului. Australia a avut, totuși, un factor major împotriva ei: legăturile sale militare relativ strânse cu Marea Britanie și SUA sporesc neșansele ca aceasta să devină o țintă într-un război nuclear.

În acest domeniu, Noua Zeelandă a prezentat unele avantaje, au spus autorii, cu statutul său de țară care nu dispune de arme nucleare. Reziliența sa în cazul unei scăderi bruște a temperaturii globale determinată de o perioadă de întuneric (Noua Zeelandă este relativ aproape de ocean, ceea ce o protejează de scăderile extreme de temperatură) ar ajuta foarte mult țara insulară.

„Avem această economie super-eficientă de export de alimente care ar putea hrăni neozeelandezii”, a spus unul dintre autorii studiului, profesorul Nick Wilson de la Universitatea Otago, Wellington. Chiar și în cel mai rău scenariu – o reducere de 61% a recoltelor în timpul unei ierni nucleare prelungite – neozeelandezii ar avea încă suficiente resurse de hrană, a adăugat profesorul.

SUA au transferat în Europa singura aeronavă pentru monitorizare nucleară! Are misiuni în zona Mării Negre