MENIU

Singapore a interzis știrile considerate false de guvern

<p>Singapore a interzis știrile considerate false de guvern</p> <p>Foto: www.gov.sg</p>

În Singapore a intrat în vigoare o lege care interzice ştirile false. Publicaţiile în care apar ştiri pe care guvernul le consideră false pot plăti amenzi de până la 700.000 de dolari, iar persoanele implicate în aşa ceva riscă până la 10 ani de închisoare.

Noua lege pentru combaterea „fake news” conferă miniştrilor din Singapore prerogative care le vor permite să ceară corectarea conţinutului unor ştiri pe care le consideră false şi să blocheze platformele online bănuite că ar publica informaţii împotriva interesului public, potrivit The Guardian.

Legea le conferă miniştrilor din guvern puteri de a le cere platformelor de social media să pună avertismente lângă postările pe care autorităţile le consideră a fi false şi în cazuri extreme chiar să le elimine.

Noua lege din Singapore  a intrat în vigoare, în ciuda criticilor venite din partea giganţilor tehnologici şi a activiştilor pentru drepturile omului, care au catalogat normele dure drept o tentativă „înfiorătoare” de a reprima nemulţumirile, scrie The Guardian.

Facebook, Twitter şi Google – ale căror sedii din Asia se află în Singapore – au primit scutiri temporare de la o serie de prevederi din lege, pentru a avea suficient timp să se adapteze.

Dacă o acţiune este considerată a fi maliţioasă şi dăunătoare intereselor statului Singapore, companiile ar putea primi amenzi de până la 720.000 de dolari, în timp ce indivizii ar putea risca până la 10 ani de închisoare.

Guvernul afirmă că opiniile nu vor intra sub incidenţa legii, ci numai ştirile false. Cu toate acestea, grupările pentru drepturile omului acuză că noua lege reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului la libera exprimare şi că va avea un efect considerabil asupra libertăţii internetului în Singapore.

Aiutoritățile din Singapore insistă că măsurile sunt necesare pentru a stopa circulaţia informaţiilor false care ar putea crea diviziuni în societare şi ar putea afecta încrederea în instituţii.