Sindicatele împotriva Guvernului: Și Ceaușescu a majorat salarii ca să acopere disfuncționalitățile
"Și Ceaușescu a majorat salarii ca să acopere disfuncționalitățile". Este mesajul dat Guvernului Grindeanu de sindicate prin vocea președintelui Confederației Cartel Alfa, într-un interviu acordat RFI. Reacția dură a sindicaliştilor vine ca urmare a refuzului actualului Guvern de a retrage ordonanțele de modificare a legilor penale. Sindicaliștii sprijină protestele de stradă în contextul în care salariul minim pe economie a crescut, indemnizațiile din sectorul bugetar au fost mărite, iar peste 100 de taxe au fost anulate.
Reacție dură la adresa Guvernului Grindeanu, care nu vrea să retragă ordonanțele de modificare a legilor penale dar se laudă cu majorările de pensii şi salarii. Într-un interviu acordat RFI, preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, compară politica Guvernului Grindeanu cu cea din perioada comunistă.
"Să nu uităm că același lucru l-a făcut și Ceaușescu în perioada revoluției. Spun asta pentru persoanele mai tinere. Ceaușescu a încercat o majorare de salarii ca să acopere disfuncționalitățile. Mă îngrijorează modul de comportare al acestui guvern. Nu dă semne de participare împreună cu partenerii sociali și cu societatea în ansamblu la o construcție stabilă și predictibilă. Poziția lor dictatorială crează prezumpția că măsurile luate până acum sunt numai măsuri de suprafață pentru a cumpăra tăcerea cetățenilor la modul general."
Liderul Cartel Alfa cere Guvernului să retragă ordonanța de urgență și să o introducă în Parlament ca inițiativă guvernamentală. Astfel ar fi permis atât dezbaterea în cadrul Parlamentului, dar mai ales intervenția societății civile, în argumentare cu comisiile parlamentare.
"Ne îngrijorează foarte mult. O asemenea poziție pe o problemă de fond care îngrijorează majoritatea cetățenilor. Dacă se va propaga și devine o obișnuință a Guvernului, legi deosebit de importante, precum legea sănătății, a învățământului, a funcționarului public, legea salarizării unitare, codul economic al României care va reglementa procedurile fiscale, se vor aplica sau se vor construi în aceeași poziție. Acest lucru nu ne duce la ideea unui sistem care să permită promovarea interesului general al cetățenilor".