MENIU

Sindicaliștii amenință cu proteste de amploare. Motivul: majorarea salariului minim pe economie

Liderul CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a afirmat că dacă salariul minim pe economie nu va crește de la 1 ianuarie 2016, cel mai probabil din 15 ianuarie vor avea loc mișcări masive de stradă.

„Din acest punct de vedere, miscarea sindicala a spus clar ca nu este de acord pentru ca nu exista nicio justificare, pentru ca decizia se ia acum, adica azi-maine si, practic, odata decizia luata, studiul nu are niciun efect asupra problemei salariului minim, poate avea asupra masurilor legislative de ajutorare a anumitor sectoare de activitate, asupra politicii fiscale, legate de locul de munca, asupra instrumentelor legate de programe europene, care sa ajute zonele sau sectoarele in dificultate. Dar, de fapt, nu exista nicio argumentatie logica legata de existenta acestui studiu, dupa ce decizia oricum pe salariul minim este luata”, a precizat Hossu, potrivit Mediafax.

Acesta a mentionat si ca reprezentantii sindicatelor au venit si cu o alta propunere privind majorarea salariului minim pe economie.

„Am repropus macar o corectie la pierderea pe care, de fapt, slariatii o vor avea, in sensul in care pierderea de la 1.050 pe patru luni de zile pana la 1200 de lei, cat ar trebui sa se dea, sa fie redistribuita pe urmatoarele luni, adica daca se aplica de la 1 mai, sa se aplice un salariu minim de 1.275 de lei, care este diferenta de fond de salariu de-a lungul unui an pentru salariatii aflati in aceasta situatie”, a explicat Bogdan Hossu.

„Cartel Alfa, cel putin, consultarile pe care le-am avut in cadrul structurii noastre au aratat ca, daca nu se creste salariul minim de la 1 ianuarie, probabil din 15 ianuarie vom avea miscari. Pentru ca actualul Guvern nu are nicio justificare pentru a mentine o discriminare intre sectorul economic si sectorul bugetar, de a discrimina peste trei milioane de salariati care sunt in sectorul economic si din care peste un milion trei sute de mii sunt la salariul minim garantat in plata”, a mai spus liderul Cartel Alfa.

Reamintim ca luni seara au avut loc negocieri intre reprezentantii Guvernului si sindicalisti privind salariul minim. Executivul a propus majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei, incepand de la 1 mai 2016, motivand ca este necesar un studiu care sa analizeze impactul pe diferite judete sau anumite sectoare de activitate care sa poata sa absoarba cresterea de 150 de lei a salariului minim. Sindicalistii nu au fost de acord cu propunerea Guvernului.

O decizie finala privind salariul minim va fi luata in sedinta de Guvern de miercuri.