SIMULARE MATEMATICĂ februarie 2016. Ce subiecte au de rezolvat elevii de clasa a VIII-a
SIMULARE MATEMATICĂ februarie 2016. Elevii clasei a VIII-a susțin, marţi, proba scrisă la Matematică, în cadrul simulării de Evaluare Națională.
SIMULARE MATEMATICĂ februarie 2016. Elevii au de rezolvat trei subiecte - la primul subiect, au de completat rezultatele la șase exerciții (fracții, intervale, calcularea ariei unui cub - în model), la al doilea subiect, să rezolve cinci exerciții (să deseneze o figură geometrică, să identifice un număr scris în baza 10, să rezolve o funcție - în modelul de subiect).
Cel de-al treilea subiect conține două subpuncte cu mai multe probleme de geometrie.
CALENDAR SIMULARE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016
22 februarie: Limba și literatura Română
23 februarie: Matematică
24 februarie: Limba maternă
4 martie: Afișarea rezultatelor.
BAREM SIMULARE ROMÂNĂ 2016. CALENDAR SIMULARE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016
22 februarie: Limba și literatura Română
23 februarie: Matematică
24 februarie: Limba maternă
4 martie: Afișarea rezultatelor
Notele de la simulări nu vor fi trecute în catalog, însă rezultatele vor fi analizate la nivelul unității de învățământ prin discuții individuale cu elevii sau la nivelul clasei.
Dacă notele vor fi prea mici, părinții vor fi chemați la școală și, împreună cu profesorii, vor stabili o strategie care să-i ajute pe copii să recupereze materia. Potrivit calendarului anunțat de Ministerul Educației, elevii vor afla pe 4 martie ce rezultate au obținut.
Anul trecut, 96,17% dintre elevii înscriși în clasa a VIII-a au participat la toate probele simulării și puțin peste jumătate au obținut medii peste cinci.
Subiectele la simularea Evaluării Naționale 2016 la limba și literatura română:
Elevii au avut de rezolvat două subiecte, iar timpul de lucru a fost de două ore. La subiectul I A, ei au avut de răspuns la cinci cerințe din poezia ”Vârful dealului”, scrisă de Ion Pilat. La punctul B s-a cerut redactarea unei compuneri de 150-250 de cuvinte în care să se motiveze apartenența la specie a pastelului ”Vârful dealului” de Ion Pilat. La subiectul al doilea A, elevii au avut de răspuns la șase cerințe dintr-un text dat, iar la punctul B au trebuit să redacteze în 150-250 de cuvinte o compunere în care să relateze o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei excursii.
UPDATE Potrivit inspectorului școlar general, Marcela Dărămuș, din totalul elevilor înscriși, 2940, au fost prezenți 2829, peste 100 fiind absenți, scrie ziarulunirea.ro.
Rezultatele obținute de elevi sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședinte cu părinții și la nivelul consiliului profesoral. În urma acestor analize, fiecare școală urmează să adopte măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare și să întocmească un raport pe care să îl transmită Inspectoratului Școlar Județean Alba.
Notele obţinute nu se trec în catalog. În situaţia excepţională în care se doreşte consemnarea notei în catalog, elevul trebuie să solicite acest lucru profesorului. În urma analizării rezultatelor, inspectoratele şcolare judeţene vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.
Școlile sunt obligate să ia toate măsurile necesare pentru ca activitatea didactică a claselor care nu sunt implicate în simulări să se desfășoare corespunzător, după un program stabilit de consiliul de administrație al școlii.
Marți, elevii vor susține proba la matematică, iar miercuri va fi organizată proba la limba și literatura maternă – pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. Rezultatele vor fi afișate în 4 martie.
Update
....................................................................................................................................................
Primii care vor susţine aceste simulări sunt cei 188.000 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a. Astfel, conform calendarului de desfăşurare a acestei simulări, luni, 22 februarie, este prevăzută proba scrisă la Limba şi literatura română. Marţi, 23 februarie, se va desfăşura proba de Matematică, iar miercuri, 24 februarie, va avea loc proba la Limba şi literatura maternă (pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale). Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 4 martie.
Notele obţinute nu se trec în catalog. În situaţia excepţională în care se doreşte consemnarea notei în catalog, elevul trebuie să solicite acest lucru profesorului. În urma analizării rezultatelor, inspectoratele şcolare judeţene vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.
Subiectele pentru simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a sunt elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în mod similar modelelor publicate pe site-ul dedicat, încă din luna noiembrie a anului trecut. Subiectele sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de evaluare, dar parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi făcută de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin evaluarea, unul dintre profesori fiind cel care predă la clasă, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional.
Reamintim că anul trecut, 96,17% dintre elevii înscrişi în clasa a VIII-a (adică 180.442 de elevi) au participat la toate probele simulării, iar 50,68% dintre cei prezenţi (91.445 de elevi) au obţinut medii peste 5. Cele mai ridicate procente de promovare s-au înregistrat în judeţul Bacău - 68,56% (rată prezenţă - 99,47%), municipiul Bucureşti - 64% (rată prezenţă - 95,03%), judeţul Giurgiu - 63,8% (rată prezenţă - 92,05%) şi judeţul Bihor - 61,8% (rată prezenţă - 90,36%). Cele mai puţin competitive rezultate (rate de promovare sub 40%) s-au consemnat în judeţele Caraş-Severin (36,27%), Vaslui (38,55%) şi Tulcea (39,89%). În aceste judeţe prezenţa a fost, în medie, de aproximativ 95%.
Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a din anul şcolar 2015-2016 are următorul calendar: Limba şi literatura română (7 martie), Limba şi literatura maternă (8 martie), proba obligatorie a profilului (9 martie) şi, exclusiv pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului şi specializării (10 martie). Toate probele sunt scrise. Afişarea rezultatelor va avea loc pe data de 18 martie.
Obiectivele simulării examenelor naţionale sunt familiarizarea elevilor cu rigorile evaluărilor pe care le vor susţine la finalul claselor a VIII-a şi a XII-a, stabilirea nivelului real de pregătire atins, precum şi optimizarea actului educaţional.