Silviu Predoiu, fost şef SIE: "Nu spun că nu suntem ticăloşi, dar suntem ticăloşi pentru România"
Generalul Silviu Predoiu, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), a vorbit la Adevarul Live, printre altele, despre cum se desfăşoară o audiere în Parlament, dar şi despre bugetul SIE.
Silviu Predoiu a făcut dezvăluiri foarte interesante despre cum funcţionează un ofiţer SIE, care trebuie să rămână acoperit, uneori, chiar şi în faţa familiei.
"Conform legii SIE, toţi ofiţerii operativi ai SIE sunt acoperiţi. Nu au insignă. De regulă, doar familia aproiată ştie. Noi aşa recomandăm. Copiii mei erau mari când au aflat de mine că sunt în SIE. Toţi ofiţerii sunt acoperiţi. Altfel nu ar putea să-şi facă treabă. Vorbiţi de suspiciunea din media. SIE lucrează exclusiv în străinătate. Mediul de presă e de mare interes pentru noi. Noi facem tot ce putem să penetrăm mediul de presă din străinătate. E cunoscut şi de serviciile de informaţii din mediile respective. Nu prezenţa unor ofiţeri în presă e o problemă, ci modul în care sunt folosiţi. Justificarea e protejarea interesului naţional. Da, noi încercăm să penetrăm mediile de presă de afară. Pot asigura accesul la informaţii şi nu e uşor", a spus Predoiu.
Fostul şef al SIE a povestit şi cum decurge o audiere în Parlament.
"Controlul parlamentar e, în afară, unul de legalitate. Dar există şi un control executiv. Noi am propus un asemenea control. Există un corp - că se numesc ocmisari, inspectori generali sau referenţi - corp de persoane care se află în subordinea unei instituţii, persoane avizate care să facă un control real, pe probleme concrete. Pot să fie specializaţi pe domenii. Aceste persoane urmăresc şi nu se opresc aşa cum face Comisia parlamentară. Eu nu spun că nu suntem ticăloşi, dar suntem ticăloşi în slujba României. La noi Comisia nu parcurge procesul de veting, adică să fie verificaţi pentru că vor avea acces la documente", a zis Predoiu.
Foarte interesant, Silviu Predoiu a vorbit deschis despre bugetul SIE.
"Nu putem să comparăm SIE cu serviciul britanic, francez, american, fără să mergem până la capăt cu comparaţia. Noi avem buget de +/-60 de milioane de euro. Francezii au 730 de milioane, nemţii 840 de milioane, britanicii cu 2 miliarde de lire, americanii cu 13 miliarde. Sunt aceste aspecte care scapă. Noi sărim la concluzii, fără să ştim toate detaliile", a afirmat Silviu Predoiu pentru sursa amintită.