Sfântul Ion. Ziua în care femeile sunt considerate mai puternice decât bărbaţii
Pe 7 ianuarie, creştinii îl sărbătoresc pe Sf. Ioan Botezătorul. Este ziua în care ne felicităm rudele şi prietenii care poartă numele sfântului şi asistăm la câteva tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ioan interesante în diferite zone ale ţării. În Transilvania şi Bucovina avem „Udatul ionilor“, iar în Muntenia şi Dobrogea „Tontoroiul femeilor“.
Etnologii susţin că pe 7 ianuarie ar fi adevărata zi a femeii, nu 8 martie, pe care o văd drept o „invenţie urbană“.
„Tontoroiul femeilor“ (petrecerea femeilor) - este un obicei practicat în Muntenia şi Dobrogea, mai precis în judeţele Buzău, Brăila, Vrancea, Constanţa, Tulcea. Se spune că aceasta este adevărata zi a femeii, iar 8 Martie este o invenţie a celor care locuiesc la oraş, se arată şi în cartea etnologului Ion Ghinoiu numită „Datini şi obiceiuri de Bobotează“.
„Se crede că în această zi femeile sunt mai puternice decât bărbaţii lor cărora nu le gătesc nimic şi pe care nu-i ajută în gospodărie. Ele se adună acasă la o "gazdă", fac o petrecere cu lăutari fără să-i cheme şi pe bărbaţi, iar când ies pe uliţă îi prind pe bărbaţii întâlniţi întâmplător şi le cer câte o vadră de vin ca răscumpărare, altfel îi aruncă în râu sau îi "iordănesc" stropindu-i cu apă“, spune Maria Golban Şomlea.