MENIU

Sfântul Andrei. Cum va fi vremea în noaptea de Sfântul Andrei, așa va fi și iarna

Sfantul Andrei

Sfântul Andrei este sărbătorit pe 30 noiembrie. Totodată, Sf Andrei este cunoscut ca fiind ocrotitorul românilor. Noaptea dinainte de Sfântul Andrei este considerată una importantă în tradiţia populară. Este noaptea dintre anotimpuri, iar potrivit vechilor obiceiuri, se poate stabili cum va fi vremea din iarna care stă să înceapă, dar şi vremea de anul viitor. 

Sfântul Andrei. În ajunul Sfântului Andrei,  o serie de superstiții, dintre care:

–          În noaptea de Sfântul Andrei nu se mătură casa, că-ți vor mânca lupii vitele;

–          Cine va lucra în noaptea de Sfântul Andrei sau în ziua de Sfântul Andrei se va îmbolnăvi de ciumă;

–          În ajunul Sfântului Andrei se descântă sare, se îngroapă sub pragul staulelor de vite, apoi a doua zi se va scoate și se va da vitelor să lingă, ca să fie ferite de vrăjitoare;

–          După cum va fi vremea în noaptea de Sfântul Andrei așa va fi și iarna care a început;

–          Dacă în noaptea de Sfântul Andrei luna va fi plină și cerul senin, iarna va fi moinoasă;

–          Dacă în noaptea de Andrei luna va fi plină și cerul întunecat, dacă va ninge sau va ploua, peste iarnă vor fi zăpezi mari și grele.

Vremea pe trei zile

Marţi, temperatura va continua să scadă astfel vremea va fi mai rece decât în mod normal la această dată. Temperaturile maxime se vor încadra între -2 și 5 grade.

În sudul ţării, cerul va fi mai mult noros şi va ninge în Oltenia, pe arii restrânse în Muntenia, dar posibil şi în sudul Dobrogei, pentru ca treptat, din cursul serii, norii sa se risipeasca. În restul ţării, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare seara, când la munte, local în nord, nord-est şi izolat în centru va ninge.

Vântul va avea intensificări în regiunile estice, sud-estice și centrale, dar şi la munte, unde mai ales în zona înaltă va sufla tare și va viscoli sau va spulbera zăpada.

Miercuri, 30 noiembrie, vremea se va menţine mai rece decât în mod obişnuit la sfârşitul lunii noiembrie. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3...-2 grade in depresiunile intramontane și 4-5 grade in vestul si sudul Olteniei. Seara, în zonamontană, dar local şi în regiunile vestice, nordice şi centrale, va ninge. Vântul va avea intensificări în zona de munte, unde va spulbera sau va viscoli zăpada, iar în prima parte a zilei şi în sud-est.

În Capitală, vremea se va menţine mai rece decât în mod obişnuit la sfârşitul lunii noiembrie. -5...-3 grade dimineata si conditii de ceata si in jur de 3 grade la amiaza.

1 Decembrie vine o o creștere ușoară a temperaturii în cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2...-1 grad în depresiunile din estul Transilvaniei și 5 grade la Drobeta Turnu Severin, izolat si 6 grade in sudul Olteniei. La munte, în vest, centru și nord, îndeosebi în partea a doua a zilei vor fi precipitații sub formă de ninsoare, iar în Banat şi Crișana, trecător şi sub formă de lapoviță și ploaie, favorizând producerea de polei. În restul ţării doar izolat va ninge slab. Vântul va avea intensificări în zona de munte, unde va viscoli și spulbera zăpada, dar temporar și la cote mai reduse și în vest, sud-vest si centru. Dimineaţa, în sud, vor fi condiţii de ceaţă.

În Bucureşti, -6...-5 grade dimineata si 3-4 grade la amiaza. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă. 

 

De Sfântul Andrei se poate afla prognoza pentru anul următor. Tradiţia spune că se iau 12 cepe care se duc în podul casei şi se lasă acolo până în seara de Crăciun. Fiecărei luni a anului îi corespunde o ceapă. Cepele care s-au stricat semnifica luni ploioase cu grindină, iar cele care au încolţit, luni favorabile pentru recolta.

 

Mai multe articole despre:
vreme superstiţii sfântul andrei sf andrei