MENIU

Sfânta Sofia și fiicele ei. Semnificația acestui nume și viața dureroasă trăită de Sf. Sofia

Sfânta Sofia și fiicele ei. În fiecare an, la data de 17 septembrie, Biserica Orto­doxă săvârşeşte pomenirea Sfintei Sofia şi a celor trei fiice ale sale: muceniţele Pistis, Elpis şi Agapis, care au suferit moarte martirică în timpul împăratului roman Adrian, pe la anul 137, informează basilica.ro. 

Sfânta Sofia și fiicele ei. Sfânta Sofia este una din sfintele-model de mamă ale Tradiției creștine. Ea s-a căsătorit, a dat naştere la trei fiice, Pistis, Elpis și Agapis iar soţul i-a murit în scurt timp, rămânând văduvă.

Sfânta Sofia și fiicele ei. Fiind o femeie de o înțelepciune rară, precum îi este tâlcuit și numele (Sofia = înțelepciune), după decesul soţului a trăit în rugăciune şi milostenie, sădind în inima fiicelor sale semințele cele bune ale virtuţilor. Le-a fost model de vieţuire creştină, le-a crescut cu dragoste şi cu multă rugăciune, astfel încât la maturitate fetele erau pline de înţelepciune dumnezeiască şi curtate chiar de feţe împărăteşti. Ele au învățat de la mama lor să își mărturisească credinţa.

Sfânta Sofia și fiicele ei. În anul 137, prefectul provinciei, Antioh, auzind de înţelepciunea şi frumuseţea celor trei fete şi convingându-se că sunt creştine, l-a înştiinţat pe împăratul Adrian, care în scurt timp a trimis slujitorii pentru a le aduce pe cele trei fete la palat. Împreună cu ele a venit şi mama lor, care le-a întărit în credinţă, sfătuindu-le şi învăţându-le în continuare.

Sfânta Sofia și fiicele ei. Împăratul a vrut să le convingă să își abandoneze credința într-Unul Dumnezeu și să aducă jertfe zeilor, însă cele trei fete au refuzat cu desăvârşire, mărturisind credinţa pe care o învățaseră de la Sf. Sofia.

Sfânta Sofia și fiicele ei. Astfel, pentru credinţa lor de neclintit, fetele au fost martirizate. Pistis avea doisprezece ani, Elpis zece ani iar Agapis nouă ani, însă mărturisirea lor a fost, într-adevăr, cea a unor fiice vrednice ale „Înțelepciunii”. Mama lor le-a înmormântat pe un deal din afara cetăţii, iar după trei zile de rugăciune la mormântul acestora, și-a dat duhul în mâinile Domnului. Deși nu a îndurat chinuri, ea a devenit muceniță, pentru că, trăind creștinește prin fiicele sale, a și murit creștinește, prin moartea lor.

Sfânta Sofia și fiicele ei. Mormintele Sfintei Sofia şi ale fiicelor sale Pistis, Elpis şi Agapis au fost localizate pe drumul roman Via Aurelia. Deasupra acestor morminte a fost ridicată Biserica "Sfântul Mucenic Pangratie".

Mai multe articole despre:
nume Sfânta Sofia