MENIU

SFÂNTA PARASCHEVA 2014. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA PARASCHEVA

<p><strong>SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA</strong></p> <p>&nbsp;</p>

SFÂNTA PARASCHEVA 2014, cunoscută şi sub numele de cunoscută și sub numele de Paraschiva este sărbătorită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 14 octombrie.

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA 2014. În anul 1641, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.
Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA 2014.Tradiţii şi obiceiuri Este interzis în această zi să calci, să cosi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie dacă vrei să eviți durerile de cap și cele oculare.
  
SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA 2014. Conform unei superstiții străvechi, printre bucatele mâncate sau date de pomană NU trebuie să se numere și poamele cu cruce, nucile, castraveții sau pepenele roșu. Împarte în schimb must și vin nou, dar și pâine sau lipie.
   
SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA 2014. Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Dacă urmează să devii mămica, se spune în popor că este bine să împarți din bucățele tale unor copii sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la naștere, iar nașterea ta va fi una ușoară, fără dureri.

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA 2014. Mai mult, se fac previziuni ale vremii în funcție de starea vremii în ziua de 14 octombrie, dar și ținând cont de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în această zi, ciobanii cred că iarna care va veni va fi una lungă, grea și friguroasă. Dacă în schimb oile dorm risipite, iată un semn că iarna care va veni va fi domoală și blândă.

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA. Preoţii spun că moaştele sunt îmbrăcate după ritualuri bisericeşti, la care iau parte doar preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Însă şi mai puţini creştini ştiu că Sfânta Parascheva poarta şi un blestem, ce datează din 1641.

Hainele Sfintei Cuvioase Parascheva se fac după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei. Croitorii ţin post şi fac rugăciune înainte de a începe să le lucreze, spun preoţii de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.


"Este pe o catifea albă şi florile sunt la fel în aceeaşi nuanţă cum este împodobit baldachinul Sfintei Parascheva.", spune VALERIAN RADU Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

 

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA 2014. Povestea femeii care și-a prevăzut sfârșitul

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA 2014. Vineri, 10 octombrie 2014, Vasilica Scrimiciuc a plecat din Braesti pentru a se ruga la moastele Sfintei Parascheva. Pentru rudele, vecinii si prietenii acesteia nimic nu parea anormal. A venit timp de 15 ani sa se roage aici. Avea incredere ca rugaciunile ei ajung acolo unde trebuie prin intermediul Sfintei Parascheva.

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA 2014. Credea cu adevarat in puterea Sfintei de a-i ajuta pe cei aflati la necaz. Acum, ducea in spate propriul necaz: suferea de o boala de inima si o macina un dor teribil pentru fetele care au plecat la munca in strainatate. In mod cu totul neasteptat, apropiatii sustin ca in momentul in care a plecat de acasa a parut sa stie ca o asteapta moartea. Si-a luat ramas bun de la rude si i-a sunat pe cei dragi pentru a le cere iertare. A facut-o intr-un mod cu totul aparte, care le-a dat de gandit tuturor. Pur si simplu si-a cerut iertare, de parca n-ar mai fi avut ocazia sa o faca niciodata.

Reporterii BUNA ZIUA IASI au reusit sa discute cu persoana in bratele careia a murit Vasilica Scrimiciuc. Ca si in ultimii 15 ani, inainte de a pleca in pelerinaj, Vasilica Scrimiciuc a vorbit cu vecina impreuna cu care venise sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva. Un lucru ciudat s-a petrecut insa. Desi stabilisera ca urmau sa vina la Iasi luni, adica astazi, femeia s-a razgandit si i-a spus vecinei ca vrea musai sa ajunga la randul pelerinilor vineri, chiar de-ar fi sa stea la rand doua zile.

"A venit vineri de dimineata la mine, foarte hotarata, sa imi spuna ca astazi merge la Sfanta Parascheva, sa merg si eu cu ea. M-am mirat pentru ca noi vorbisem deja si era vorba sa megem luni, la inceputul saptamanii. Nu stiu de ce s-a schimbat asa, poate Dumnezeu a vrut. Mi-a spus ca vreau, nu vreau, daca nu pot ea cauta pe altcineva si tot se duce. Mergeam amandoua de ani de zile. Am plecat de acasa la 16.45. S-a oprit la nepoata intai, la Targu Frumos, apoi am mers cu trenul la Iasi", si-a amintit Petronela Hartanu.