Senatul, convocat ASTĂZI în sesiune extraordinară - VOT important pe proiectele de legi emise de Guvernul Cîțu
Senatul României, convocat în sesiune extraordinară, pentru votul pe mai multe ordonanțe emise de Guvernul Cîțu.
Biroul permanent al Senatului s-a reunit vineri, de la ora 12.00, pentru a convoca plenul într-o sesiune extraordinară, de la ora 14.00.
Este vorba despre proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 90/2021 privind unele măsuri din domeniul pensiilor din sistemul public şi proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă 91/2021 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.
Se va aproba și intrarea în procedură legislativă şi propunerea de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 92/2021 privind regimul deşeurilor.
În plus, pe agenda Biroului permanent se află și Memorandumul pentru vizita în Italia a liderului senatorilor USR Radu Mihail, în perioada 3 - 5 septembrie 2021.
Plenul Senatului, convocat vineri în sesiune extraordinară, a fost informat cu privire la adoptarea de către Guvern a unor ordonanţe de urgenţă, printre care cea privind continuarea programului de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.
Plenul a fost informat cu privire la aprobarea ordonanţei referitoare la unele măsuri din domeniul pensiilor publice, precum şi a celei privind la regimul deşeurilor. Altă ordonanţă de urgenţă de care plenul va fi informat este OUG 93/2021 privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului naţional de dezvoltare locală etapa a II-a.
Ordinea de zi şi programul de lucru pentru sesiunea extraordinară au fost aprobate prin vot exprimat telefonic şi pe tabletă de către senatori. S-au înregistrat 75 de voturi "pentru" şi 41 'împotrivă'.
Senatul este prima cameră sesizată pentru proiectele legislative privind aprobarea ordonanţelor de urgenţă menţionate.
După informarea plenului, Comisiile de specialitate urmează să finalizeze, în termenele stabilite de Biroul permanent, avizele şi raportul aferente acestor acte normative.
Potrivit articolului 115 din Constituţie, o ordonanţă de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă sesizată, Senatul în acest caz, şi după publicarea ei în Monitorul Oficial. Camerele Parlamentului, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere.