Semnele pe care copiii dependenți de internet sau calculatoare la prezintă. Cât de grav poate fi?
În prezent, calculatoarele vin sub diverse forme: televizoare inteligente, telefoane, tablete și laptopuri. Chiar și așa, internetul e peste tot. Firesc, există și grija dependenței. Cât de dependenți pot deveni copiii și care sunt semnele? Specialiștii au o idee despre asta.
Fortnite, Netflix, YouTube, Facebook sau Twitch sunt doar câteva dintre platformele online unde atât adulții, dar mai ales copii pierd foarte multă vreme. Orele pierdute pe astfel de platforme pot trece lejer la dependență. Ca să înțelegi asta trebuie să îți dai seama care sunt semnele.
Conform specialiștilor, internetul devine o problemă când îi împiedică pe copii să facă lucruri obișnuite precum dormitul sau socializarea cu alți copii de vârsta lor. De asemenea, utilizarea prea intensă a internetului poate duce la crearea unor anxietăți sau la dezvoltarea ADHD-ului.
Michael Rich, director al Boston Children Hospital Center, le spune părinților că un semn al adicției de internet este cel al renunțării la lucruri pe care copii le îndrăgeau în trecut. Poate renunță la sport, poate renunță la evenimente sociale sau nu mai acceptă oportunitățile de a ieși din casă.
În momentul în care toate semnalele există, trebuie luate măsuri. Expertul susține însă că nu ar trebui să țipi la copil și să-i zici să închidă un joc. În schimb, îți sugerează să te joci alături de el, să vezi ce e cu acel joc.
Susține ideea de limitare a timpului în fața computerului sau a smartphone-ului, dar nu este de acord cu impunerea unor limite. E necesară și stabilirea unui program prin care să vezi câte ore de somn are nevoie copilul, iar petrecerea timpului împreună (fie că la masă seara, fie la joacă în parc) este primordială.