Semnele care îţi arată că ai probleme cu ficatul
După ce a fost bombardat cu mâncăruri grase în exces şi cu alcool, ficatul are nevoie de o pauză, spun specialiştii, potrivit Adevărul.ro.
In general, pentru ca ficatul are dimensiuni foarte mari, atunci cand prezinta un numar mic de leziuni, nu se manifesta. In general, atunci cand apar simptomele, afectiunile ficatului au evoluat. Astfel, majoritatea persoanelor cu boli de ficat ajung la spital in faze avansate ale bolii, avertizeaza specialistii.
Iti poti da seama ca ficatului nu-i merge bine daca:
Digestia este lenta si dificila.
Ai senzatia de greutate in stomac dupa masa.
Simti nevoia sa dormi dupa ce ai mancat.
Nu ai pofta de mancare la micul dejun.
Ai limba incarcata si acoperita cu o substanta albicioasa.
Iti miroase gura.
Suferi de reflux gastroesofagian.
Ai tenul foarte palid, chiar cu o nuanta galbuie.
Albul ochilor are o tenta galbuie si ai cearcane pronuntate.
Ametesti des si ai senzatie de greata.
Ai somnul agitat.
Ranile ti se vindeca foarte greu.
Suferi de artrita, reumatism sau de guta.
Gesturi care protejeaza ficatul
Pentru ca ficatul sa functioneze la parametri optimi, ii poti da si tu o mana de ajutor. In primul rand, dieta ta trebuie sa excluda sau, daca nu este posibil, sa contina in cantitati limitate alimente greu de procesat (grasimi, prajeli, dulciuri concentrate). Un alt lucru important pe care trebuie sa il faci pentru a proteja ficatul este sa nu iei medicamente la voia intamplarii.
Exista cazuri in care dezavantajele medicamentelor asupra ficatului sunt infime in comparatie cu beneficiile lor in ceea ce priveste recuperarea starii de sanatate. Asadar, se recomanda administrarea tratamentelor medicamentoase numai cu acordul medicului, mai ales in cazul copiilor si varstnicilor. Unul dintre cele mai simple gesturi pe care le poti face pentru a feri ficatul de boli este sa respecti regulile de igiena.
Citeşte mai mult pe Adevărul.ro