MENIU

Semnal de alarmă tras de Pentagon: Ce se întâmplă cu arsenalul nuclear al Chinei

China putere nucleara - imagine de arhivă

Pentagonul trage un semnal de alarmă legat de China, susținând că țara din Asia de Est își extinde rapid arsenalul său nuclear și că ar putea ajunge să dețină până la 1.000 de focoase nucleare până în 2030 ca parte a noului proiect ambițios de înarmare al Beijingului.

Potrivit sursei citate, numărul actualizat reprezintă o creștere dramatică față de proiecția făcută de oficialii militari americani anul trecut, care estimau la 400 numărul de focoase pe care China le va avea în decurs de 10 ani, relatează HotNews.ro, care citează relatează CNBC.

„În cursul următorului deceniu Repulica Populară Chineză (RPC) țintește să își modernizeze, diversifice și extindă forțele nucleare. RPC investește în și își extinde numărul de platforme de livrare a unor focoase nucleare de pe sol, apă și din aer și construiește infrastructura necesară susținerii acestei expansiuni majore a forțelor sale nucleare”, avertizează Pentagonul, într-un raport prezentat Congresului de la Washington.

Potrivit raportului citat, autoritățile de la Beijing au început construirea a cel puțin trei silozuri care să găzduiască rachete balistice intercontinentale.

Arsenalul nuclear în creștere al Chinei este încă eclipsat de cel al Statelor Unite și al Rusiei, și asta deoarece SUA deține în prezent aproximativ 3.750 de focoase nucleare.

Raportul redactat de Pentagon exprimă, de asemenea, îngrijorări față de atitudinea tot mai belicoasă a Beijingului față de Taiwan, notând că „deși RPC militează pentru o unificare pașnică cu Taiwanul, RPC nu a renunțat niciodată la folosirea forței militare”.

China deține „o gamă de opțiuni pentru campanii militare împotriva Taiwanului”, de la blocade maritime și aeriene la o invazie pe scară largă, mai spun oficialii militari ai SUA, potrivit sursei citate.