Semnal de alarmă de la statisticieni: Natalitatea din România se află în declin. Decesele din țara noastră, aproape duble față de nașteri
România se evaporă încet, dar sigur. Populația țării noastre se află în declin de câțiva ani, însă, în ultima perioadă tendinta de scădere este tot mai accelerată, arată datele oficiale. Potrivit INS, în ultima lună numărul deceselor a ajuns aproape dublu față de numărul nașterilor.
Datele Institutului Național de Statistică arată că, în ultima lună, s-au născut doar 11.431 de copii, în timp ce aproape 21.917 de persoane au murit. Aceste cifre vin în contextul în care țara noastră a mai înregistrat un record negativ la natalitate în primul trimestru al anului trecut. În 2022, spre exemplu, numărul nașterilor a fost cel mai mic din ultimul secol.
Iar aceste cifre vin după ce țara noastră a mai înregistrat un record negativ la natalitate în primul trimestru al anului trecut, atunci s-au născut doar 73.000 de copii, „cel mai mic număr din 145 de ani”.
Sporul natural se menține negativ, deoarece numărul persoanelor care mor este aproape de două ori mai mare decât numărul de nou născuți. În 2022, numărul nașterilor a fost cel mai mic din ultimul secol. Declinul populației este totuși un fenomen global, cu care se confruntă mai multe state europene.
Nu doar numărul nașterilor este în scădere, spun datele, ci și numărul căsătoriilor. Tinerii preferă mai mult relațiile fără certificat și amână tot mai mult momentul în care ajung în fața ofițerului de stare civilă. Mai mult de atât, potrivit INS, în 2022 avea loc un divorț la fiecare cinci căsătorii.
Vârsta medie de căsătorie a româncelor a fost de 30,7 ani, în 2021, iar cea a bărbaților de 33,8 ani, potrivit datelor INS. Cu toate că numărul căsătoriilor este în scădere, în 2021 în România au avut loc 5,2 căsătorii la fiecare o mie de locuitori, ceea ce este peste media europeană de 3,2 la mia de locuitori.
Potrivit psihologilor, tot mai mulți tineri sunt speriați că nu vor face față în rolul de părinți. Ei tind să amâne momentul până când își rezolvă toate problemele și reușesc să își îndeplinească toate obiectivele. În plus, mai există și problema infertilității. Pe lângă problemele de sănătate, amânarea momentului în care cuplurile decid să devină părinți înseamnă mai puține șanse de procreere la vârste mai înaintate.
Incident șocant în Brașov: O femeie și-a bătut cu bestialitate soacra în vârstă de 79 de ani