Cine e cu adevărat Dragnea. "O marionetă controlată de prădători externi", spune Cozmin Gușă
Congresul PSD de sâmbătă a ridicat mari semne de întrebare cu privire la direcția în care România se îndreaptă. Deficitul de democrație din PSD, partidul care guvernează România, se reflectă în deficitul de democrație din societatea românească. Consultantul politic Gozmin Gușă avertizează că România cu Dragnea la putere nu e condusă din interior, ci din exterior.
Este extrem de grav că un personaj de un calibru minor a ajuns să fie conducătorul de facto al României, spune Cozmin Gușă. Acest lucru a devenit evident de când toată lumea a înțeles că președintele Iohannis nu dorește să joace.
Rolul lui Dragnea în societatea românească, de lider maximal, e să fie în acord, să vorbească aceeași limbă cu toți sfertodocții care s-au instalat în plan administrativ, atât central, cât și regional.
Cozmin Gușă atrage atenția că România cu Dragnea la putere nu e condusă din interior, ci din exterior. La întrebarea cine i-a dat lui Dragnea rolul de lider maximal trebuie să răspundă inclusiv cei care conduc structuri din statul român, altele decât cele politice.
"Dragnea este condus din umbră de factori externi. Nu sunt niște factori externi institutionalizați în baza acordurilor pe care România le are. Dacă Dragnea ar fi condus în baza unui program al UE sau de către oameni puternici din spațiul UE, nu ar fi mare bai. Dacă Dragnea ar fi condus în baza un interes clar al interesului strategic al SUA, ar fi foarte bine, pentru că asta ne-ar pune într-un acord economic și civilizațional pe care ni-l dorim.
Aici vorbim de grupări ciudate care, atunci când se gândesc la România, se gândesc ca la o pradă, nu doar economic, ci și geostrategic. România are un rol geopolitic foarte important. În funcție de cum se va misca România în următoarea perioadă, vom vedea interesele de frontieră ale UE și SUA. Cei care au ghicit acest lucru s-au gândit să joace înainte.
Aveau nevoie de cineva nepregătit din punct de vedere geopolitic cum e Dragnea, care să conducă o masă amorfă de vot, să ia deciziile potrivite pentru interesele lor meschine, nu interese mega-politice de a racorda România la niste trenduri, ci sunt interese conjuncturale care îi ajută pe ei, având România la butonieră, să facă altfel de lucruri care în final le va da cu plus.
Noi fiind la Marea Neagră, un rol important îl are Rusia, iar având o tradiție importantă a relațiilor cu Israelul, un joc important îl are și Israelul. Aceste elemente care nu sunt azi controlate de instituțiile statului român, le vedem în desfășurate prin gesturile haotice ale acestei marionete care e Liviu Dragnea.
Noi trebuie să gândim responsabil: în ce fel un asemenea personaj va acționa în perioada următoare și în interesul cui? Trăim spaima că nu știm încotro va merge România, Dragnea ne pune în postura să intrăm într-un gard. Marea problemă este să putem sa deducem cine îl coordonează pe Dragnea. Încă e ceață multă acolo și nu văd o preocupare clară legat de acest subiect", a explicat consultantul politic într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.
Gușă a amintit că se împlinesc în curând doi ani de la 16 martie 2016, un moment decisiv pentru ce vedem că se întâmplă azi. Atunci, CCR a desființat orice sprijin al serviciilor secrete în activitatea parchetelor. Ieri, la congres, Dragnea a anunțat viitoarea ofensivă împotriva SRI, "care asistă pasiv la aceste acțiuni împotriva interesului național".
Lungul discurs pe care Dragnea l-a citit la Congresul PSD nu a fost scris de el - consideră Gușă. Din liniile de forță ale acestui discurs înțelegem care sunt adevăratele intenții ale oamenilor care îl manipulează pe șeful PSD.
Redăm mai jos in extenso analiza făcută de Cozmin Gușă:
Discuția despre cine este cu adevărat Dragnea are cu atât mai multă relevanță cu cât, începând cu ziua de ieri, toți românii responsabili, preocupați de prezentul și viitorul lor, au devenit mai mult decât îngrijorați dacă au fost atenți la ceea ce s-a întâmplat.
Nu e vorba doar de mascarada de la Congres, este vorba despre pleiada de personaje care vor lua decizia politică și despre institutirea faptului clar că astăzi România, prin intermediul acestor personaje care au fost alese, este condusă, nu știm pentru cât timp de acum înainte, de Liviu Dragnea.
Nu știm cine este cu adevărat Dragnea, nu stim nici cei care analizăm viața politică și cred că nu stiu nici cei care ar fi responsabili de soarta României în alte instituții decât partidele politice.
Iar asta este grav. Ce șochează? Șocheaza faptul că cineva de un asemenea calibru minor, calibru intelectual sau profesional, a ajuns astăzi să fie conducatorul de facto al României. N-o spunem doar noi, ci și presa internațională prestigioasă.
România, după modelul altor state din zonă a ajuns să fie condusă de cineva care nu este nici președinte, nici prim-ministru, ci e liderul partidului parlamentar care a obținut cele mai multe voturi, respectiv PSD, mai precis acum PSDragnea.
Cine e Dragnea? Aici au relevanță toate detaliile - dacă vrem să-l analizăm corespunzător, detalii legate de originea lui, de școala lui, de familie, de parcursul lui politic.
Liviu Dragnea, într-un fel sau altul, nu ar fi de condamnat dacă ne uităm la liderii informali sau formali care conduc diverse parcele administrative din România, pentru că marea majoritate sunt de acelasi calibru ca și Dragnea. Suprastructura de conducere a României și a găsit un echilibru prin acest lider de facto, pentru că avem din nefericire la conducerea ministerelor, agențiilor, oameni cu care Dragnea se aseamănă, atât ca lipsă de pregătire, cât și ca intenții nocive pentru un parcurs normal al statului.
Școala. Dragnea e un om care a luat în râs școala, om cu "origini sănătoase" care s-a descurcat sau s-a distrat în timpul școlii, nu vorbim despre repetenție sau alte evenimente nefericite, dar vorbim de o lipsă de preocupare legată de cărți, de știință, perfectionare a gradelor profesionale, nicio precopare de acest gen.
Chivernisirea. Dragnea s-a chivernisit după 1989, fiind în zona vârstei de 30 de ani, omul s-a descurcat, a început să facă mici afaceri de frontieră, nu avea bani pentru asta, aici a fost foarte important rolul fostului socru, un agricultor, zarzavagiu, tatăl Bombonicăi, om bogat din același judet. Și a fost important și faptul că tatăl lui a deținut funcții în fostul mininister de interne - era milițian, șef de post.
Intrarea în politică. Această combinație i-a deschis niște perspective de a se descurca... și s-a descurcat. Cu banii de la socru, cu viclenia lui, cu ce a făcut acolo, a ajuns la nivelul anului 1996 un tip bogat din Teleorman care și a obținut intrarea în partidul lui Băsescu și apoi nominalizarea pe funcția de prefect pe care a ocupat-o la o vârstă fragedă. A fost un fenomen politic care nu era caracteristic acelor vremuri, la 34 de ani a devenit prefect și un om cu destul de mare avere. În acele momente, Partidul Democrat era condus de Petre Roman, mai târziu a ajuns Băsescu la conducere, în timpul post-campaniei în urma căreia Dragnea a ajuns președinte al Consiliului județean.
Ce ne spun aceste lucruri? Ne spun că a ajuns pe scurtătură, chivernisit atât din punct de vedere financiar, cât și bine poziționat politic și administrativ la nivelul unui județ.
Începuturile în PSD. În această postură de om chivernisit, nu bogat - a devenit bogat mai târziu - a ajuns și la PSD, în anul 2001. Imediat după ce Băsescu a câștigat conducerea Partidului Democrat, din dorința de a se integra în acel partid condus atunci de Năstase, când toată lumea credea că, pentru foarte mulți ani, PSD va rămâne la putere, iar Năstase va ajunge președinte. Era un un loc bun.
Un om cu multa expertiză poltitică, Miron Mitrea l-a recomandat, însoțit de proaspătul lui partener Oprișan și, cu modestie și viclenie, a ajuns să fie implicat în partid din anul 2001 ca președinte de consiliu județean, un rang total insuficient pentru pretentiile PSD-ului din acea vreme, dar i-a dat posibilitatea să se integreze în pleiada baronilor care atunci au început să se îmbogățească peste măsură.
Era în timpul unei guvernări fructoase - România avea creștere economică, baronii nu erau controlați, așa s-a integrat Dragnea printre ceilalți baroni care nu aveau loc la masa conducerii partidului, dar și-au construit ușor-ușor o echipă a lor, cu Mazăre, Oprișan, Constantinescu și alții.
Ascensiunea sub un lider PSD slab. Dragnea a reușit să plutească, nu avea acces la conducerea partidului, dar a reușit prin nebăgare de seamă să se cațere pe aceste trepte de influență și apoi să astepte vremuri mai bune în PSD, vremuri cu lideri mai slabi, pentru că adevarata lui evoluție în partid s-a petrecut în perioada lui Mircea Geoană, un lider politic total nepregătit, cu multe slăbiciuni pentru PSD puternic, pe care l-au călărit baronii. Geoană, care nu a avut poziția să se impună în fața foștilor lideri de atunci, după ce l-a executat pe Năstase, a apelat la acești baroni crezând, în naivitatea lui politică, că ar putea să-i controleze mai bine pe aceștia.
Pionul otrăvit al lui Băsescu în campania lui Geoană. Dragnea s-a trezit repede avansat, bătea la cabinetul lui Geoană foarte des. La nivelul anului 2009, când Geoană a candidat, a fost unul din cei doi șefi de campanie care au pus umărul nu la susținerea, ci la anti-campania lui Geoană. Din toate informațiile pe care le am (și ele s-au consolidat cu trecerea timpului), Dragnea a fost pionul otrăvit a lui Basescu din campania lui Geoană din 2009 și a facut tot ce a fost posibil pentru ca Geoană să nu câștige. Dragnea a fost răsplătit prin susținerea lui la vârful partidului.
Care este rolul pe care un om ca Dragnea l-ar putea avea? Rolul lui formal este acesta de a conduce PSD-ul, dar rolul real e de a distruge PSD-ul. Noi vedem azi că PSD nu mai există. După cum spuneam, s-a transformat într-un fel de front în care toată lumea ascultă de șeful, iar el, cu ironii ieftine, orientează activitatea acestui front. Rolul lui în societatea românească, de lider maximal, e să fie în acord, să vorbească aceeași limbă cu toți sfertodocții care s-au instalat în plan administrativ, atât central, cât și regional. Această aberație cu regionalizarea politică a partidului înseamna o punere în acord a lipsei proprii de capabilității intelectuale și politice cu restul partidului. Altfel, ar fi dat drumul la o competiție liberă la care lideri actual sau vechi ar fi luat parte.
Cine i-a dat rolul ăsta? La această întrebare trebuie să răspundă toți cei care au datoria să răspundă la asta, cei care conduc structuri din statul român, dar si noi ceilalți care suntem curioși și îngrijorați unde ne poate aduce leadership-ul acestui om.
Toți trebuie să înțelegem ceva: România după 1989 a avut un statut de țară învinsă, ca fostă țară comunistă care a pierdut, aici s-a instalat un alt sistem și România a apărut ca o pradă. Toți cei care erau în măsură să apare România au plecat din prim-planul politic și au ajuns aici alte personaje. Privatizările sălbatice care s-au desăvârșit în mandatul lui Adrian Năstase au deschis calea și apetența pentru alte cuceriri. Cei din exterior care se uită la România ca la o afacere au început, în complicitate tăcută, să atace diversele domenii de activitate economică ale României, pentru că e vorba aici de bani. Și au avut nevoie de anumite personaje.
Personajele utile pentru prădătorii externi. Un personaj util a fost și Năstase, cu privatizările dezastruoase, unul mai util Băsescu, un tip arivist, șantajabil, pe care marile puteri l-au preferat pentru că și-au dat seama că nu va fi cazul ca Băsescu să se lupte în favoarea României. Cu acest statut de țară învinsa, noi am involuat tot mai mult, ajungând până la acest nivel de jos care se numește Dragnea.
România a fost condusă de Ion Iliescu, un tip cu foarte multe defecte, cu multe vinovății care nu s-au transat nici azi, dar cu un anumit calibru politic consistent. Emil Constantinescu, venit din universitate, nu a făcut ce trebuia și l-a învins un sistem arivist și vinovat. Băsescu, un om care deși a predat România nici el nu știe cui, avea ceva în spate, fusese un căpitan al celei mai mari nave comerciale din România, se puteau vedea anumite lucruri în CV-ul lui care îl recomandau să conducă țara. La Dragnea nu vedem nimic.
A devenit evident că Dragnea va conduce România în acel moment în care toată lumea a înțeles că președintele Iohannis nu doreste să joace. Și atunci, în stilul viclean, arivist, de a acapara putere și bani, Dragnea și cei care îl asistă a ocupat tot terenul, i-a speriat pe toți oamenii normali care acum văd adevarul crud că o Românie cu Dragnea nu e condusă din interior, sau dacă e condusă din interior e condusă de niște umbre care pot să îl manipuleze, el neavând în afară de viclenie alte calități, nu are ideluri, nu are dorința ca România să prospere.
Este o situație ideală pentru cei care îl asistă, iar această batjocura a lor cu fel de fel de rezoluții este că încearcă să gasească vinovați falși. Un lucru de esență: Dragnea e actorul principal al proiectelor politice de tip struțo-cămilă numite USL sau noul USl, cum e azi PSD-ALDE. Sunt proiecte politice fără succes consistent pe termen lung, dar care călăresc societatea cu o majoritate politică, neștiind noi cei care contribuim la bugetul de stat ce se întâmplă în spatele acestui leadership. Acest rol al lui Dragnea trebuie descifrat în mod evident.
Dragnea este condus din umbră de factori externi. Nu sunt niște factori externi institutionalizați în baza acordurilor pe care România le are. Daca Dragnea ar fi condus în baza unui program al UE sau de către oameni puternici din spațiul UE, nu ar fi mare bai. Dacă Dragnea ar fi condus în baza un interes clar al interesului strategic al SUA, ar fi foarte bine, pentru că asta ne-ar pune într-un acord economic și civilizațional pe care ni-l dorim.
Aici vorbim de grupări ciudate care, atunci când se gândesc la România, se gândesc ca la o pradă, nu doar economic, ci și geostrategic. România are un rol geopolitic foarte important: în funcție de cum se va misca România în următoarea perioadă, vom vedea interesele de frontieră ale UE și SUA. Cei care au ghicit acest lucru și care știu - sunt institute întregi care se ocupă de România - s-au gândit să joace înainte.
Aveau nevoie de cineva nepregătit din punct de vedere geopolitic cum e Dragnea, care să conducă o masă amorfă de vot, să ia deciziile potrivite pentru interesele lor meschine, nu interese mega-politice de a racorda România la niste trenduri, ci sunt interese conjuncturale care îi ajută pe ei, având România la butonieră, să facă altfel de lucruri care în final le va da cu plus.
Noi fiind la Marea Neagră, un rol important îl are Rusia, iar având o tradiție importantă a relațiilor cu Israelul, un joc important îl are și Israelul. Aceste elemente care nu sunt azi controlate de instituțiile statului român le vedem în desfășurate prin gesturile haotice ale acestei marionete care e Liviu Dragnea. Oricât ar vrea să fie de simpatic, nu e. A reușit să-și sperie și partenerii, inclusiv pe Tariceanu.
Noi trebuie să gândim responsabil, în ce fel un asemenea personaj va acționa în perioada următoare - și în interesul cui? Cum a putut ajunge aici? Am făcut aceasta descriere a foștilor președinți, putem să ne uităm și la PSD cu oameni de altă anvergură care, fiind educați și asistati de statul român, nu ne creeau o astfel de spaimă că nu știm încotro va merge România, Dragnea ne pune în postura să intrăm într-un gard.
Marea problemă este să putem să deducem cine îl coordonează pe Dragnea. Încă e ceață multă acolo și nu văd o preocupare clară legat de acest subiect. Desigur, sunt mai multe informații, Rareș Bogdan vorbește despre Băsescu, Maior, Coldea, care îl protejau. Așa e. Eu am vorbit despre Mitrea care l-a adus și recomandat. Sunt oameni carea aveau interesele lor personale, dar care au proprietatea acțiunilor și pot să gândeasca într-un ansamblu mult mai larg și precis.
Dar aceștia nu-l mai asistă azi pe Dragnea, despre Coldea s-a vorbit că l-ar asista și în prezent, să vedem. A fost ieri o apariție la congresul PSD, Vasile Dâncu, care după ce a fost umilit de Dragnea la finalul lui 2016, a apărut la braț cu el. Este prea puțin. Dîncu călărește o conjunctură și încearcă să-l convingă pe Dragnea că e util. Vorbim de asistenții lui secreți, de la Doru Bușcu până la Dinescu, care sunt oamenii lui de casă, tot e insuficient, sunt oameni care pot să-l consilieze legat de prezența iubitei lui la congres, că va da bine, va arăta că e vivace și are un viitor lung în România că are nevastă tânără. Acest gen de consiliere i-o pot acorda, insuficient să înțelegem cine e cu adevărat Liviu Dragnea.
Am văzut la congres aceste lingușeli la adresa lui Dragnea ale colegilor de partid, care nu făceau decât să întărească o încredere falsă, pe care oricum nu o are, în aceste personaje. Dar acest lucru poate să ne descrie felul în care alți oameni din stat se vor comporta la adresa lui Dragnea. În momentul următor, Dragnea, mai precis cei care îl asistă, se pregătesc să încalece justiția și instituțiile de forță. Se împlinesc 2 ani pe 16 martie de când CCR, un organism soficsticat, din perspectiva a ceea ce se întâmplă în spatele deciziilor lor, a desființat posibila influențare a serviciilor secrete în a sprijini activitatea parchetelor.
Sunt 2 ani de atunci și nimeni nu a analizat ce efect a avut 16 martie 2016. Azi vedem această ofensivă a lui Dragnea și ai săi împotriva DNA și a justiției în ansamblu, ieri Dragnea a anunțat viitoarea ofensivă împotriva SRI, care asistă pasiv la aceste acțiuni împotriva interesului național, despre care sunt convins că au informații, dar deocamdată nu acționează, dintr-o timiditate prost înțeleasă. Deci, să nu ne fie atât de teamă de lingușelile femeilor din PSD la adresa lui Dragnea, ci teamă de lingușelile viitorilor șefi din justiție și din serviciile secrete la addresa lui Dragnea, pentru că asta urmează.
Acest semnal de alarmă pe care noi îl tragem este efectul unui interes public pe care trebuie să îl aibă toți oamenii responsabili.
Cu un asemenea om nu poți să te înțelegi. Am primit de ieri mai multe mesaje legate de o încadrare psihologică a lui Dragnea. M-aș abține să fac asta, deși în urma cu 7 ani, am scris o carte "Un ospiciu numit România". Am studiat acolo personalitățile din viața publică româneasca de atunci, de la Băsescu în jos. Mulți l-ar încadra pe Dragnea la o anumită formă de "parafrenie", cei care se pricep or să își dea seama că e greu detectabilă, e o formă de comportament public care poate sa marcheze fel de fel de acțiuni neașteptate cu un curaj care nu e bazat pe niciun argument, dar și cu o posibilitate de manipulare fără greșeală a respectivului suferind.
Cine sunt cei care îl asistă pe Dragnea? Ieri a avut un discurs foarte lung la Congres, din acel discurs care nu a fost scris de el, ne putem da seama de intențiile celor care îl manipulează sau coordonează. El l-a citit prost pentru că nu l-a înțeles. În ciuda faptului că în ultima vreme a luat lecții de oratorie, un lucru pe care opinia publică nu îl știe, el a realizat acest speach într-un mod lamentabil, ceea ce ne arată că nu a înțeles ce a citit din acel dosar pe care i l-a înmânat un coleg de al său când a urcat la tribună.
În mod sigur nu a fost la prima vedere a textului, dar Dragnea nu a înțeles tot acel ghiveci, acolo era un lucru sofisticat. De la ieșirile în decor scrise în acel document - să ceri de la tribuna congresului ca ministerul de Externe să nominalizeze un ambasador potrivit în Israel, a fost un aspect total nepotrivit, dar cu adânci semnificații - până la alte lucruri, pâna la cei care îl priveau din sală, acel KGB-ist din primul rând, președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, care este un fel de Iliescu al lui Plahotniuc din Moldova.
Cam atât am avut din punct de vedere extern, în rest Sergei Stanishev, președintele partidului socialist bulgar, a fost și el încurcat, eu îl cunosc bine pe Stanishev, de cand era tânăr și prim-ministru, și nu a crezut că vine la un asemenea simulacru, va trebui să dea socoteală la Bruxelles despre participarea la un congres ciudat, ignorat de toți liderii partidelor social-democrate din Europa. Nu s-a felicitat pentru că a ajuns aici.
Trebuie să ne uitam la aceste caracteristici psihologice ale lui Dragnea, dobândite pe parcursul său profesional sau existențial și la accidentele de parcurs, la anii foarte mulți pe care i-a avut până la puterea absolută. E o vorbă că "ți se strică capul" când ajungi în situații de bani foarte mulți, de putere foarte multă și nu ai fost pregătit, nu mai poți să raționezi corect și devii victima unor prădători. Eu cred că cei care il asistă pe Dragnea sunt prădători.
Unde este Iohannis în povestea asta? Să nu mă întrebați de Opoziție, pentru că nu există, face gesturi de imagine, având un leadership la fel de ciudat și inexistent cum e și ciudățenia lui Dragnea. Nici Orban nu ar putea fi încadrat în mod diferit dacă ar fi să-l analizăm. Iohannis după ce a reușit un parcurs extrem de precis, la un moment dat "s-a tăiat ca maioneza" și, prin gestul său de a accepta tot ce a propus PSD-ul, le-a dovedit unora că nu dorește să joace.
Gestul simplu de a retrezi electoratul său era să accepte o luptă în baza argumentelor Constituționale ca să nu ajungem în această situație de plâns. Acceptarea unui prim ministru ca Dăncilă, un om politic gol, atât de lipsit de calități, este în acest moment impardonabilă. În primul moment, credeam că își oferă un moment de respiro, am crezut că face un pas în spate pentru avânt.
Azi, prin curajul pe care îl manifestă cei care îl asistă pe Dragnea, îmi dau seama că ei operează cu ideea că Iohannis nu va acționa sau nu va reacționa.
Lipsa democrației interne în partid este un lucru care trebuie să-l privească pe președintele României. Noi ne confuntăm cu această lipsă de democrație în interiorul PSD, un lucru foarte grav pentru că PSD e la guvernare. E ca într-o casă, analizează-i relațiile ca să vezi dacă e bun în colectivitate sau să conducă niște structuri profesionale sau administrative, ce se întâmplă acum nu are cum să recomande PSD-ul într-un fel.
Marele deficit în democrație pe care îl trăim azi în România e relevat de lipsa de democrație în PSD, de acești sfertodocți care ajung într-un fel sau altul să conducă. La noi în perioada interbelică era un lucru: cei care erau hoți de buzuare nu mai erau băgați la puscarie, erau plimbați pe stradă, li se punea pancarda la gât pe care scria "Sunt hoț". Acum hoții de buzunare ajung să conducă, nu mai sunt plimbați pe stradă cum s-a încercat prin efortul conjugat al DNA și SRI, cu anumite excese - pentru că acolo cineva a ales cine să fie pedepsit și cine nu. Cei care sunt hoți au ajuns în acest BPN al partidului sau în conducerea PSD.
Principalul efort al oamenilor responsabili, inclusiv din instituțiile statului, este să descopere cine îl coordoneaza cu adevărat pe Dragnea.
La întrebarea dacă e în stare să conducă România, răspunsul este NU. Nu e în stare, o duce în gard. La întrebarea cine conduce de fapt astăzi România, răspunsul este NU ȘTIM. Daca la aceste două întrebări, răspunsul e atât de grav, toți trebuie să se mobilizeze ca să priceapă ce se întâmplă cu adevarăt - dacă ne mai pasă de această țară.
Demersul nostru jurnalistic este în această direcție, oricât îl supărăm pe Dragnea și pe oricine din spatele lui o instituție de presă are această datorie, ăsta e motivul pentru care dorește să închidă Realitatea.