Seismolog: „Vor urma mii de replici”. Ce a cauzat dezastrul din Turcia
Turcia a fost lovită de două cutremure de mare intensitate într-o perioadă scurtă de timp, iar urmările sunt dezastruoase. Seismologul Stephen Hicks de la University College London a explicat pentru Sky News care sunt cauzele care au dus la o catastrofă de o asemena anvergură.
Cu o magnitudine de 7,8 grade, cutremurul inițial care a lovit sud-estul Turciei a fost unul dintre cele mai puternice pe care le-a experimentat vreodată țara. Există mai puțin de 20 de cutremure mai mari decât magnitudinea 7 oriunde pe planetă în fiecare an, spune specialistul.
Dar ceea ce face ca acest dezastru să fie atât de neobișnuit și, după toate probabilitățile, mult mai dăunător, este o replică de magnitudinea 7,5 care a lovit nouă ore mai târziu, la aproximativ 100 km (62 mile) nord de epicentrul inițial. Este posibil ca acest al doilea cutremur masiv să fi dus la mai puține victime decât primul: întrucât s-a întâmplat în timpul zilei, oamenii au putut evacua clădirile din cauza cutremurului inițial. Cu toate acestea, evenimentul nefericit a aprofundat criza aflată în desfășurare și eforturile de salvare a supraviețuitorilor.
Expertul a spus că ceea ce au experimentat Turcia și Siria este „cel mai grav tip de cutremur”
Pe lângă faptul că sunt puternice, atât primul cutremur, cât și replicile majore au fost relativ puțin adânci în scoarța terestră - 17 km și, respectiv, 10 km adâncime - și au avut loc în zonele populate. Cu cât un cutremur este mai aproape de suprafață, cu atât mai multă energie se găsește către clădirile și infrastructura de deasupra.
Clădirile mai moderne, bine construite, aveau șanse mari să supraviețuiască cutremurului din cauza acestor cutremure. Codurile de construcție din Turcia au fost înăsprite în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,6 care a lovit orașul Izmit din nord-vestul în 1999 și a ucis peste 17.000 de oameni. Cu toate acestea, structurile mai vechi sau cele construite cu materiale sau design substandard erau vulnerabile.
Cauza cutremurului a fost o eliberare bruscă a stresului care s-a acumulat de-a lungul liniei de falie a Anatoliei de Est de mai bine de un secol - ultimul cutremur de magnitudine similară care a lovit regiunea a fost în 1872.
O mare parte din Turcia se află pe placa tectonică anatoliană, care este împinsă spre vest cu aproximativ 2 cm pe an. Acest stres s-a acumulat și acum a fost eliberat cu consecințe dezastruoase în cutremurul major inițial. Replica majoră ulterioară a fost probabil cauzată de cutremurul inițial care a destabilizat o falie adiacentă care a acumulat, de asemenea, tensiuni geologice în timp.
Seismologul a mai avertizat că Turcia și Siria se pot aștepta la mii de replici în următoarele săptămâni sau luni, scrie ziare.com.