Şeful DGASPC Braşov şi un consilier judeţean, reţinuţi pentru fapte de corupţie
Directorul general al DGASPC Braşov, Virginia Martin, şi consilierul judeţean Matei Gavril au fost reţinuţi pentru luare şi, respectiv, dare de mită, în cazul unor contracte de achiziţie de produse, servicii şi lucrări care ar fi fost atribuite nelegal către două societăţi controlate de Gavril.
Virginia Martin, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, este cercetată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov pentru luare de mită şi două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în forma autoratului, ambele în formă continuată (18 acte materiale, respectiv 14 acte materiale), se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Gavril Matei, consilier judeţean în CJ Braşov, este cercetat pentru dare de mită, conflict de interese şi pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în forma complicităţii, ambele în formă continuată (18 acte materiale, respectiv 14 acte materiale).
Procurorii anticorupţie au dispus, marţi, reţinerea Virginiei Martin şi a lui Gavril Matei, urmând să ceară judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Braşov arestare lor preventivă pentru 30 de zile.
Potrivit procurorilor DNA, Virginia Martin a iniţiat şi a aprobat, în perioada noiembrie 2012 - martie 2013, atribuirea directă, în mod nelegal, a mai multor contracte de achiziţie a unor produse, servicii şi lucrări către două societăţi controlate de consilierul judeţean Matei Gavril.
"În contextul atribuirii acestor contracte, nu a fost urmată procedura legală prealabilă ce impunea întocmirea unor referate de necesitate, a unui studiu de piaţă realizat în scopul identificării celei mai bune oferte. Achiziţiile s-au realizat la preţuri mult mai mari decât cele practicate pe piaţa liberă, iar plata facturilor emise de către cele două societăţi s-a făcut la momentul la care acestea nu aveau aprovizionate bunurile livrate sau anterior momentului la care s-a realizat recepţia finală (în situaţia contractelor de lucrări)", au scris procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.
Potrivit anchetatorilor, bugetul DGASPC Braşov a fost prejudiat în acest fel cu 253.916,04 lei. Totodată, societăţilor controlate de Matei Gavril le-au fost create avantaje patrimoniale, după ce acestea ar fi cumpărat produse din supermarketuri şi le-au revândut, în baza acestor contracte, la preţuri chiar şi de trei ori mai mari.
Procurorii au stabilit că, în perioada noiembrie 2012 - 27 februarie 2013 au fost atribuite 18 contracte direct societăţii Licofrig SRL, pentru achiziţii, printre care centrale termice pe lemne, acumulatori de apă caldă şi dulapuri frigorifice.
De asemenea, în perioada decembrie 2012 - martie 2013 a fost aprobată atribuirea directă către SC Frigomat SRL a unui număr de 14 contracte, privind, printre altele, achiziţia unei sobe profesionale de gătit, concentrator de oxigen, staţii de filtrare, roboţi de bucătărie, drujbe profesionale şi maşini de spălat industriale.
"În fapt, în această situaţie, produsele au fost achiziţionate de către SC Licofrig SRL din supermarketuri sau de la diferite societăţi de profil, apoi au fost facturate către SC Frigomat SRL Săcele, această din urmă societate întocmind apoi facturile de livrare către DGASPC Braşov, prin majorarea implicită a preţului de vânzare", potrivit procurorilor.
Martin Virginia ar fi primit în schimb de la Matei Gavril, în luna ianuarie 2013, un autoturism marca BMW X3, proprietatea societăţii Licofrig SRL Săcele.
"Pentru a ascunde folosul, la data de 4 martie 2013, SC Licofrig SRL Săcele a întocmit o factura şi o chitanţă care consemnează, în mod nereal, că autovehiculul marca BMW X3 i-a fost vândut soţului inculpatei Martin Virginia, la un preţ de 43.573 lei, bani ce ar fi fost plătiți societății respective", au mai arătat procurorii, în documentul citat.
În 25 noiembrie 2013, procurorii au făcut percheziţii la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov, dar şi la locuinţa directoarei Virginia Martin.
Directorulu general adjunct al DGASPC Braşov, Gheorghe Durnă, declara atunci că procurorii au ridicat saci de documente, precum şi o unitate centrală, de la sediul instituţiei.
Virginia Martin este director general al DGASPC Braşov din luna septembrie 2013, post pe care l-a ocupat în urma unui concurs organizat de Consiliul Judeţean. Ea a fost director general interimar timp de doi ani, apoi mandatul i-a fost prelungit din şase în şase luni.