MENIU

Șeful de la Crimă Organizată și cel de la Antidrog, din Oradea, puși sub control judiciar de DNA. Au intervenit în dosare penale

Șefi din structurile speciale ale poliției, puși sub control judiciar de DNA. Foto/Inquam

Un fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, comisarul şef în rezervă Mugurel Laviniu Poinar, şi fostul şef al Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Oradea, Alin Tărău, au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA, în ordonanţa procurorilor se arată că, la data de 23 decembrie 2020, inculpatul Poinar Laviniu Mugurel împreună cu inculpatul Tărău Alin-Nicuşor, în calităţile menţionate, ar fi emis, deşi nu aveau acest drept, o adresă oficială în favoarea unei persoane (fiul unui om de afaceri din Oradea), astfel încât acesta din urmă să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepselor într-o cauză penală aflată pe rolul instanţei de judecată.

În concret, la solicitarea apărătorilor persoanei respective, judecat într-un dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Bihor, inculpaţii Poinar Laviniu Mugurel şi Tărău Alin-Nicuşor ar fi emis o adresă prin care ar fi comunicat faptul că în cursul lunii noiembrie 2018 s-ar fi reuşit prinderea în flagrant a doi traficanţi de droguri de mare risc în baza informaţiilor furnizate de către fiul omului de afaceri din Oradea. Informaţiile furnizate ar fi stat la baza unui dosar penal instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul teritorial Oradea, finalizat prin trimiterea în judecată a făptuitorilor.

Totodată, inculpatul Poinar Laviniu Mugurel care deţinea atribuţii de soluţionare a petiţiilor nu ar fi redirecţionat cererile avocaţilor persoanei respective către DIICOT - Serviciul teritorial Oradea, încălcând astfel prevederile legale.

Ulterior, în data de 15 martie 2023, s-ar fi constatat că această adresă nu ar fi fost reală, întrucât datele comunicate de către BCCO Oradea, prin adresa menţionată anterior, au fost infirmate în totalitate de către DIICOT - Serviciul teritorial Oradea, printr-o altă adresă emisă către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi inculpaţi trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să se prezinte ori de câte ori sunt chemaţi la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu exercite activităţi specifice funcţiilor de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (doar în cazul inculpatului Tarău Alin Nicuşor).

Inculpaţilor li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor.