MENIU

Șeful contraspionajului, trafic cu parfumuri pentru șefi. Cum funcționa corupția în România lui Ceaușescu

Ion Mihai Pacepa

Ion Mihai Pacepa, unul dintre cei mai mari foști spioni ai României, a murit anul trecut la vârsta de 92 de ani, însă a rămas în istorie ca unul din fondatorii corupției politice românești. Istoricul Mădălin Hodor a povestit într-un podcast despre cum funcționa aparatul corupției în România lui Ceaușescu. 

„Și ce făcea Pacepa, se ducea la Ștefan Andrei cu care era bun prieten și spunea unde mergi? păi merg la Paris, nevastă-mea vrea așa: două Chanel-uri, trei rochii din catalog că a văzut ea, o noptieră, o lampă. Nu se rămânea totul la nivel de ban, de ce făcea Pacepa asta pentru Ștefan Andrei, de ce făcea el liste de cumpărături. Ideea era în felul următor, după ce îi făcea serviciile lui Ștefan Andrei, sau unui alt mahăr, Pacepa îl suna și spunea am un prieten, aș vrea să îl pun ministru adjunct la mine. Deci serviciu contra serviciu. Pacepa și Doicaru ajunseseră să numească miniștri în regimul comunist al lui Ceaușescu”, spunea Mădălin Hodor.

Ion Mihai Pacepa a urcat ierarhic în cadrul serviciului de informații, ajungând șef al stației din Frankfurt, în Germania de Vest și ulterior șef al noului departament de spionaj industrial al României. A fost considerat un om cheie pentru Nicolae Ceaușescu, totul până în 1978 când a dat o lovitură puternică Securității și regimului Ceaușescu prin fuga sa în vest. 

Mai multe articole despre:
contraspionaj trafic cu parfumuri coruptie comunism