ŞEFA FMI: "Dacă inflaţia este strigoiul, atunci deflaţia este căpcăunul"
FONDUL MONETAR INTERNAŢIONAL. FMI. "Dacă inflația este strigoiul, atunci deflația este căpcăunul care trebuie învins. Vedem risc de deflație, care s-ar putea dovedi DEZASTRUOS pentru redresarea economiei mondiale", a avertizat directorul general al FMI.
FONDUL MONETAR INTERNAŢIONAL. FMI. Deflația reprezintă principalul risc pentru redresarea economiei mondiale, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, transmite BBC.
FMI. Se simte optimismul legat de evoluția economică, dar redresarea este încă fragilă', a afirmat Christine Lagarde, într-un discurs rostit la Washington.
"Dacă inflația este strigoiul, atunci deflația este căpcăunul care trebuie învins. Vedem risc de deflație, care s-ar putea dovedi dezastruos pentru redresarea economiei mondiale", a avertizat directorul general al FMI.
De asemenea, oficialul a atras atenția asupra volatilității care ar putea urma după ce Rezerva Federală a SUA (Fed) va începe reducerea treptată a injecțiilor de lichidități, lansate în timpul perioadei de vârf a crizei financiare. Până acum, Fed cumpăra lunar obligațiuni guvernamentale în valoare de 85 de miliarde de dolari, însă, începând din această lună, acest program va începe să se restrângă treptat, ceea ce înseamnă că investițiile pe piețele emergente se vor reduce.
Miercuri, Banca Mondială a estimat că ratele dobânzii pe plan mondial vor începe să crească gradual, iar efectele deciziei Fed asupra economiilor în curs de dezvoltare vor fi reduse, datorită majorării exporturilor.
'Pe ansamblu, direcția este pozitivă, dar creșterea economiei mondiale încă este prea scăzută, prea fragilă și prea inegală', a avertizat șeful FMI.
Marți, Ewald Nowotny, membru în consiliul director al Băncii Centrale Europene, a afirmat că BCE nu vede riscul unei deflații sau inflații în zona euro 'nici pe termen scurt, nici pe termen mediu'.
Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut ușor în luna decembrie 2013, până la 0,8%, de la nivelul de 0,9% înregistrat în luna noiembrie, arată o estimare preliminară publicată de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Luna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) și-a revizuit în jos estimările privind rata inflației în zona euro pentru 2013 și 2014, până la 1,4% și, respectiv, 1,1%. În plus, potrivit primelor prognoze pentru 2015, media inflației în zona euro ar urma să se situeze la 1,3%, sub ținta de 2% avută în vedere de BCE.
Deflația, o scădere cronică a prețurilor, afectează întreaga economie, deoarece consumatorii evită să facă achiziții în așteptarea unor noi reduceri de prețuri, ceea ce afectează cererea și forțează companiile să-și reducă cheltuielile și angajările, creând astfel un efect în spirală. AGERPRES