MENIU

Şefa FMI anunţă o măsură fără precedent

Fondul Monetar Internațional ar putea căuta măsuri alternative pentru a acorda statelor emergente o putere mai mare în cadrul instituției, în pofida impasului din Congresul SUA privind ratificarea acestui proiect de reformă, a afirmat directorul general al FMI, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Reformele convenite în 2010 vor dubla resursele financiare ale instituției și vor conferi o putere de vot mai mare economiilor emergente, precum China, Rusia, India și Africa de Sud.

În plus, ar revizui componența boardului FMI pentru a reduce dominația Europei Occidentale, potrivit Agerpres.

"Dacă va mai dura ratificarea, va trebui să căutăm soluții alternative, care nu vor reprezenta un substitut la o reformă completă a instituției", a declarat șeful FMI, la reuniunea anuală a Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional, care se desfășoară în perioada 9-12 octombrie la Lima (Peru).

Una din opțiuni ar fi o majorare ad-hoc a cotei statelor emergente, fără să fie nevoie de aprobarea SUA, deși G20 (grupul economiilor dezvoltate și marile economii emergente) menține presiunea pentru o alternativă mai radicală.

"Cel mai bun rezultat posibil ar fi ratificarea acestui proiect de către Congresul SUA, aceasta este prima cea mai bună opțiune și sperăm să se concretizeze", a declarat pentru Reuters Guvernatorul Băncii Centrale a Mexicului, Agustin Carstens.

Chiar și o majorare ad-hoc a cotei statelor emergente ar necesita sprijinul SUA. Întrebat dacă Washingtonul ar sprijini măsuri alternative, secretarul Trezoreriei, Jack Lew, a răspuns că nu există cele mai bune opțiuni secundare.

"Când sunt probleme dificile de rezolvat și când acestea sunt văzute ca fiind necesare, trebuie găsită o soluție", a adăugat oficialul american.

Mai multe articole despre:
FMI Christine Lagarde