Şefa Curţii Supreme a cerut aviz pentru declasificarea protocoalelor cu SRI
Preşedintele ÎCCJ, judecătorul Cristina Tarcea, a explicat că avizele de interceptare emise de către Curte au avut un temei legal, în ciuda interpretărilor care arată contrariul, magistratul subliniind că a cerut deja aviz pentru declasificarea protocolului atât la Parchetul General, cât şi la SRI.
"Am cerut aviz pentru declasificare şi Parchetului General şi SRI. Nu se poate declasifica fără aceste avize. Nu ştiu care este istoria încheierii lui, eu însămi am aflat relativ recent de existenţa lui, dar am încercat să găsesc un argument logic care să-l justifice. E o interpretare greşită că avizele de interceptare date de Curte nu au avut un temei legal. Temeiul legal era decizia CEDO, care face parte din dreptul intern şi care interzicea ca avizele să fie date de procurori, aşa cum prevedea Legea 51. Problema era că, în lipsa unei norme interne, nu există o procedură. Dar repet, asta e interpretarea mea, în care chiar cred", a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora ÎCCJ ar avea două protocoale cu SRI, judecătorul a precizat: "Nu este adevărat. Este doar unul. Încheiat între ÎCCJ, PG şi SRI în 2009. Nu am găsit un al doilea. Dacă există, nu este arhivat la Curte".
CSM vrea ca toate protocoalele încheiate de instituțiile din justiție cu serviciile de informații să fie făcute publice. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de membrii Consiliului.
CSM mai cere Parchetului de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție să spună dacă protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public și SRI, singurul declasificat la acest moment, a fost denunțat în mod formal și prin ce act.
Totodată se solicită Înaltei Curți să spună dacă au existat sau există protocoale clasificate între instanțe și parchete. Și CSAT-ului i se cere să comunice Hotărârea nr. 17/2005, cea care a stat la bază protocoalelor.
Parchetul de pe lângă ÎCCJ e solicitat să comunice dacă au fost constituite echipe operative mixte, numărul acestora, data la care au fost constituite și ce activități au avut, precum și ce flux de informații și comunicări au fost făcute în bază protocolului cu SRI.
Parchetul trebuie să mai spună dacă au fost făcute rapoarte periodice cu privire la criteriile de aplicare a protocolului și cui au fost comunicate, dar și care a fost instituția care a inițiat protocolul dintre Ministerul Public și SRI. Se cere să fie comunicat și dacă există orice fel de acte adiționale sau subsecvențe la protocolul inițial.
În ce privește efectuarea de controale tematice la parchete pentru a vedea cum a fost aplicat protocolul încheiat în 2009 între Parchetul General și SRI, votul va fi reluat în ședința viitoare.