Șef din Poliție, trimis în judecată pentru trafic de influență și nerespectarea regimului armelor. Ce infracțiuni a vrut să acopere omul legii
Cornel Bleja, agent şef adjunct la Biroul Ordine Publică al Poliţiei oraşului Măgurele, județul Ilfov, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor.
Potrivit comunicatului DNA, polițistul este cercetat pentru fapte comise în perioada 2015-2020.
În 2015, acesta ar fi primit 10.000 de euro de la o persoană lăsând să se înțeleagă că ar avea influență pentru a interveni pe lângă procurorii din Ilfov astfel încât fiii acesteia să fie cercetați în libertate, nu în arest preventiv, pentru tentativă de omor calificat.
În 2020, polițistul ar mai fi primit peste 300 de euro mită pentru a ajuta un șofer care urma să rămână fără carnet după ce a fost prins conducând cu peste 160 de km/h în localitate.
Agentul-şef adjunct mai este acuzat de comiterea altor două infracțiuni.
Redăm în continuare comunicatul procurorilor:
BLEJA CORNEL, la data faptelor agent șef adjunct la Biroul Ordine Publică al Poliției orașului Măgurele, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (I.P.J.) Ilfov, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
- trafic de influență (3 fapte),
- nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 2015 - decembrie 2020, agentul de poliție Bleja Cornel ar fi pretins și primit de la mai multe persoane sume de bani, lăsând să se înțeleagă că va interveni la procurori ori la polițiști pentru a ameliora condițiile răspunderii penale ori contravenționale a unor rude ale celor dispuși să plătească banii ceruți.
Concret, în cursul anului 2015, agentul de poliție Bleja Cornel i-ar fi pretins 20.000 de euro din care ar fi primit 10.000 de euro, de la o persoană, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov pentru schimbarea încadrării juridice și cercetarea în stare de libertate a fiilor acesteia, care se aflau în arest preventiv pentru tentativă la omor calificat.
În luna septembrie 2020, inculpatul Bleja Cornel ar fi pretins de la alte două persoane sumele de 300 euro și 200 lei, pentru a interveni pe lângă polițiști din cadrul poliției rutiere I.P.J. Ilfov, astfel încât o contravenție ce fusese săvârșită de una dintre persoane să fie tratată mai blând, respectiv să nu i se ridice acesteia dreptul de a conduce, în condițiile în care fusese surprinsă circulând cu autoturismul cu o viteză de peste 160 km/h în localitate.
În perioada noiembrie-decembrie 2020, inculpatul Bleja Cornel ar fi pretins 2.500 de euro de la două persoane, lăsând să creadă că are influență pe lângă un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu pentru soluționarea favorabilă a dosarului penal în care acestea erau cercetate, respectiv obținerea unei soluții de condamnare cu suspendare și evitarea anulării permisului de conducere. La data de 3 decembrie 2020 inculpatul a și primit suma de 2.500 de euro, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În data de 08 decembrie 2020, inculpatul Bleja Cornel i-ar fi dat, fără drept, 90 de cartușe calibrul 12 mm unei persoane, muniție ce ar fi fost ridicată ulterior de ofițerii de poliție din cadrul I.P.J. Ilfov de la domiciliul acelei persoane.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.