MENIU

ŞEDINŢĂ SOLEMNĂ în Parlament, pentru Revoluţie. Un revoluţionar a vrut să se arunce de la balcon

ŞEDINŢĂ SOLEMNĂ în Parlament, pentru Revoluţie: 25 de ani de la vărsarea de sânge

Parlamentul s-a reunit, în sesiune solemnă, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. În jurul orei 11:00, spiritele s-au încins în sală din cauza unui revoluţionar care a ameninţat că se aruncă de la balcon.

17 decembrie 1989 - ziua în care străzile Timişoarei s-au înroşit de sângele revoluţionarilor seceraţi de gloanţele forţelor regimului comunist. Atunci, Nicolae Ceauşescu şi înalţii demnitari au permis armatei să tragă fără reţinere în protestatari. Oficial, 59 de timişoreni şi-au pierdut viaţa şi alte câteva sute au fost răniţi.

În dimineaţa zilei de 17 decembrie, Nicolae Ceauşescu a decis să organizeze o paradă militară pentru a-i descuraja pe protestatari.

Pe străzile Timişoarei circulau numai blindatele armatei, iar coloane de militari străbăteau oraşul în pas de defilare. Demonstranţii însă par tot mai îndârjiţi, strâng rândurile, îi huiduie pe militarii care defilează, alţii chiar îi lovesc cu pietre. Tensiunea creşte de la oră la oră. Generalul Vasile Milea a cerut intervenţia în forţă a armatei, cu speranţa că, astfel, mulţimea se va calma.

"Demonstranţii să fie serios avertizaţi şi apoi să se tragă la picioare", spunea el.

Între timp, la Bucureşti, Nicolae Ceauşescu a convocat o şedinţă a Comitetului Politic Executiv şi a ordonat armatei să tragă în mulţime.

După ora 20:00, Timişoara a devenit un infern, iar militarii au tras în plin în protestatari. Zeci de manifestanţi au fost răpuşi de armată.

Tancurile şi camioanele au blocat intrările în oraşul suprevegheat cu elicopterele. Abia după miezul nopţii au încetat focurile de armă.