Ședință de URGENȚĂ a coaliției: Premierul cere demisii din cauza erorii din ordonanța facturilor URIAȘE - Noile măsuri de plafonare
Este ședință de urgență a coaliției de guvernare, miercuri seara. Premierul Nicoae Ciucă a cerut demiterea celor care au făcut eroarea materială în ordonanța privind reducerile din facturi. Este vorba despre un secretar de stat și un director. Noile măsuri de plafonare și compensare vor intra în vigoare de la 1 februarie. Social-democrații ar fi vrut ca reducerile de prețuri la energie și gaz să se aplice și facturilor din luna ianuarie. Propunerea a fost refuzată de liberali, care spun că legea nu poate fi aplicată retroactiv.
Guvernul s-a întâlnit miercuri, de la 15:45, într-o ședință fulger, în format online, pentru a îndrepta o eroare materială - neconcordanță între conținutul corpului principal și anexă, în conformitate cu noile plafoane la gaze naturale, din Ordonanța care stabilește noile prețuri și compensări la energia electrică și gaze naturale, potrivit unui anunț de ultimă oră al Executivului. La 15:56, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că ședința s-a terminat și a precizat și ce anume s-a corectat.
După ședință, coaliția s-a reunit pentru a discuta despre divergențele de opinii privind ordonanța.
PSD le-a trimis o scrisoare liberalilor în care le solicită acestora revenirea la piața reglementată. Social-democrații sunt nemulțumiți că ordonanța de urgență adoptată de guvern în urmă cu o zi se va aplica de la 1 februarie si nu de la 1 ianuarie. În replică, Florin Cîțu spune că legea nu se poate aplica retroactiv, iar dacă se vor găsi soluții, ordonanța cu noile prețuri poate fi modificată în Parlament.
Virgil Popescu - ministrul Energiei a anunțat, marți, că Guvernul a aprobat OUG privind măsurile pentru reducerea facturilor. Pentru energie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,8 bani pe kilowatt/oră energie electrică şi 0,31 bani pentru kilowatt/oră la gaze naturale, indiferent de consum. Reducerea se aplică de la 1 februarie.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, un nou set de măsuri de sprijin în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale.
„Astăzi am apobat OUG prin care, începând cu data de 1 februarie, se fac anumite modificări, în ajutorul oamenilor. Pentru toţi consumatorii casnici, scade plafonul de la 1 leu pe kW, la 80 de bani pe kW pentru energie electrică şi de la 37 de bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă.
Dacă, în plus faţă de acest lucru, consumă 500 kW lunar şi 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară şi va plăti 68 de bani pentru energie electrică şi circa 23 de bani pentru gazele naturale, aici vorbim de toate taxele incluse.
În plus, față de categoriile care erau înainte în lege - spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri - am lărgit această schemă pentru aproape toți consumatorii non-casnici, cu excepția marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de OUG 81 pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană”, a declarat Virgil Popescu.