MENIU

Decizie de ultimă oră a Coaliției: Prefecții vor fi asumați politic de Guvern - Când vor fi numiți

Ludovic Orban

Coaliția a amânat numirea prefecților până săptămâna viitoare, pentru a modifica între timp statutul reprezentanților Guvernului în teritoriu. Decizia a fost luată după aproape patru ore de la reluarea negocierilor dintre liderii Coaliției de guvernare privind împărțirea funcțiilor de prefect și subprefect.

 

Guvernul vrea să modifice prin Ordonanță de Urgență statutul prefecților, astfel încât aceștia să fie asumați politic. Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor au reluat luni, la prânz, la Parlament, negocierile privind împărțirea funcțiilor de prefect și subprefect, relatează Realitatea Plus.

Astfel, fiecare partid aflat la guvernare își va putea numi reprezentanții în teritoriu.

Potrivit Legii actuale, prefecții nu pot fi membri de partid.

Discuții despre împărțirea funcțiilor de prefect și subprefect au mai avut loc, dar liderii PNL, USR-PLUS și UDMR nu au reușit să ajungă la un consens pentru că, în unele județele, nu vor să renunțe la funcții.

Neînțelegerile au apărut din cauza faptului că PNL și USR își doresc să numească prefecții în județele importante, cum ar fi Timiș, Sibiu, Cluj, Iași, Constanța și în București, iar UDMR revendică alte județe decât cele în care are primari sau președinți de Consilii Județene. 

La negocierile de până acum liderii coaliției au decis numărul funcțiilor care va reveni fiecărui partid. Astfel, PNL va avea 23 de prefecți, USR-PLUS - 14, iar UDMR - 5, relatează Realitatea Plus.

În privința numărului subprefecților, PNL va numi 47, USR-PLUS - 28, iar UDMR - 10.