MENIU

Ședință crucială, ce va face România în criza uriașă a refugiaților din Afganistan - Președintele Iohannis a luat o decizie importantă

Ședință în criza din Afganistan / Sursă photo: PROFIMEDIA

România decide ce va face în privința refugiaților din Afganistan. Subiectul va fi discutat miercuri, în sedința CSAT. Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri că au început discuțiile despre o eventuală cotă de refugiați din Afganistan care să fie primită de România, ca stat membru UE. 

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, miercuri, 25 august 2021, începând cu ora 16:00, la Palatul Cotroceni. Potrivit unui anunț al Administrației prezidențiale, pe ordinea de zi a ședinței este inclusă tematica referitoare la situația de securitate din Afganistan și implicațiile acesteia pentru România.

Premierul Florin Cîțu a vorbit despre probabilitatea creșterii cotei de migranți din zonă în România. 

„În ceea ce priveşte o eventuală cotă de refugiaţi în România, aceste discuţii vor avea loc în primul rând la nivelul Comisiei, al Uniunii Europene şi după aceea vom discuta şi în România. Bineînţeles, vom discuta şi în şedinţa de CSAT de săptămâna viitoare”, a spus premierul.

Între timp, 15 români din capitala Afganistanului, Kabul, au aterizat, sâmbătă, la Baza Aeriană 90. Avionul a fost aşteptat de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, reprezentanţi ai Armatei Române, dar şi de ambasadorul Bulgariei, în condiţiile în care la bordul aeronavei s-au aflat şi patru cetăţeni bulgari.

Este teroare în Afganistan. A fost o săptămână de iad, cu imagini ce rămân în istorie în care se poate observa disperare, frică și furie față de o operațiune prost planificată. Întreaga lume asistă neputincioasă la drama și condamnarea la întuneric și teroare a unui popor. Au fost 20 de ani de război și numai 10 zile în care Afganistanul a căzut din nou în mâinile talibanilor.