Secvențe din atmosfera patriotică a anului 1859, recreate în Piața Unirii din Focșani
Esplanada din fața Palatului Administrativ din Focșani a găzduit, vineri, o manifestare culturală de anvergură prilejuită de împlinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române.
În fața a peste 5.000 de vrânceni, pe o scenă pe care s-a montat un decor de butaforie reproducând clădiri ale Focșaniului din secolul al XIX—lea, cunoscuții actori Vlad Rădescu, Alexandru Bindea și Ion Haiduc, cărora li s-a adăugat focșăneanul Sorin Frâncu, au reconstituit prin secvențe de teatru atmosfera patriotică și unionistă din 1859, an în care s-a realizat Unirea Moldovei cu Țara Românească, scrie Agerpres.
La evenimentul organizat de Consiliul Județean și Prefectura Vrancea, în parteneriat cu Primăria Focșani au fost prezenți viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, împreună cu parlamentari, membri ai Curții Constituționale, președinți de Consilii Județene și reprezentanți ai autorităților județene și locale din Vrancea.
În același cadru, actorul Ion Dichiseanu, născut în orașul vrâncean Adjud, a susținut, la cei 82 de ani ai săi, un patetic monolog inspirat din actul patriotic de la 24 ianuarie 1859, iar Gheorghe Zamfir cu naiul său fermecat a interpretat o doină vrânceană. Și actorul Radu Beligan a susținut, în ciuda frigului pătrunzător, un discurs emoționant despre țară, sentimente patriotice, dar și despre necesitatea abandonării urii între români și a înlăturării disputelor sterile dintre politicieni pentru binele populației României.
Pentru o mai bună vizibilitate a manifestărilor de către publicul prezent au fost amplasate, în zona Pieții Unirii, patru ecrane mari pe care s-au transmise în timp real întreaga desfășurare a programului.
Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, a subliniat că pentru vrânceni Unirea Principatelor este ,,un moment de referință care și-a pus amprenta asupra Focșaniului" și a afirmat că ,,oamenii de stat din prezent au șansa istorică a unui nou început pentru modernizarea reală a României".
,,Noi, oamenii de stat ai acestei țări, nu trebuie doar să evocăm momentele de la 1859. Noi avem datoria de a face din România acea țară la care unioniștii au visat! Și mă refer aici la o Românie puternică, prosperă și suverană! La Focșani, în urmă cu 155 ani, Kogălniceanu îi spunea lui Cuza: 'Fă ca legea să fie deasupra arbitrariului, fă ca legea să fie puternică'. Eu, astăzi, ca reprezentant legal și constituțional al vrâncenilor spun: 'Să facem tot ce stă în puterea noastră pentru binele românilor!' La 155 de ani de la Unirea Principatelor Române noi, oamenii de stat prezenți astăzi, aici, la Focșani, avem șansa istorică a unui nou început, a modernizării reale a României. Nu spun vorbe mari când afirm că țara are nevoie de reforme ca pe vremea lui Cuza! Mi-o spun zilnic vrâncenii care îmi cer să lupt pentru ca România să redevină o țară în care ei să aibă parte de respect, de prosperitate, de liniște și de stabilitate", a spus Marian Oprișan.
În finalul manifestărilor, Hora Unirii a fost interpretată de solista de muzică populară Veta Biriș, care i-a invitat pe cei prezenți să dea "mână cu mână cei cu inima română". Din respect față de victimele tragicului accident de aviație petrecut în județul Cluj, oficialitățile prezente, cu excepția președintelui CJ , Marian Oprișan, s-au retras în incinta Palatului Administrativ, fără a intra în horă.
În urmă cu 154 de ani, la 24 ianuarie 1859, Focșanii Moldovei și Focșanii Munteni, localități despărțite de râul Milcov, au devenit un singur oraș, capitala simbolică a Unirii Principatelor.