MENIU

Se trezește "elefantul" trimis în Parlament. Grațierea, dezbătută în Comisia Juridică a Senatului

Grațierea la Senat

Grațierea intră în linie dreaptă! Senatorii juriști discută astăzi despre proiectul de lege care prevede scutirea de o parte a pedepselor pentru cei aflați după gratii.

15.00: Comisia juridică a Senatului dezbate, la această oră, proiectul de lege al Guvernului privind graţierea, reprezentanţi ai magistraţilor fiind invitaţi să ia parte la discuţii.

Şedinţa a început cu discutarea, la cererea Ministerului Justiţiei, a unui document trimis de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

"În urma analizei făcută la nivel de sistem, este imposibil să refacem traseul fiecărui deţinut în ultimii patru ani. Vorbim de peste 80 de mii de deţinuţi. Aşa cum arată proiectul de lege, dacă rămâne aşa, orice mică scăpare va genera date false. (...) Proiectul, în această formă, nu poate fi aplicat", a spus un reprezentant ANP în timpul dezbaterilor, scrie Mediafax.

Reprezentantul ANP a fost întrebat de preşedintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul PSD Şerban Nicolae dacă există la nivelul instituţiei o evaluare a spaţiilor din penitenciare, dacă sunt "corespunzătoare" sau "necorespunzătoare", iar directorul adjunct ANP a răspuns spunând că Penitenciarul Arad este singurul din ţară care asigură condiţii bune, în timp ce toate celelalt sunt "supraaglomerate".

Deși Guvernul a susținut că este o măsură pentru a rezolva problema supraaglomerării din închisori, inițiativa a stîrnit controverse încă de la început.

Proiectul Guvernului prevede grațierea în întregime a pedepselor cu închisoare până la 5 ani. Sunt scutiți de jumătate din pedeasă femeile însărcinate și cei care întrețin minori sub 14 ani. Una dintre condițiile pentru grațiere este achitarea prejudiciului în termen de un an

Comisia pentru constituționalitate a Senatului a acordat pe 13 februarie aviz favorabil cu majoritate de voturi proiectului de lege al Guvernului pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate.

De asemenea, Comisia a dat aviz favorabil proiectului de lege pentru completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Potrivit lui Florin Iordache, fostul ministru al Justiției, proiectul care include o serie de măsuri pentru evitarea unei hotărâri pilot la CEDO prevede grațierea unor pedepse, "nu vizează violatorii, faptele de corupție, actele cu violență, recidiviștii, pedepsele cu suspendare".

Comisia juridică a Senatului se va exprima prin raport asupra acestor proiecte de lege, după care plenul Senatului va dezbate și vota actele normative, în calitate de primă cameră sesizată.

Societatea civilă și Opoziția au criticat proiectul inițiat de Guvern.