Se schimbă comisioanele la conturile bancare
Se schimbă comisioanele la conturile bancare. Vor beneficia de gratuitate doar persoanele vulnerabile şi nebancarizate.
Celebrul proiect de ordonanţă de guvern care transpune în legislaţia românească Directiva 92/2014 referitoare la gratuitatea comisionării conturilor de plăţi, lansat anul trecut în dezbatere publică de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a intrat pe ultima sută de metri.
„Proiectul a primit avizul BNR, al Ministerului Economiei şi este pe circuit, în curs de aprobare, până să ajungă pe masa Guvernului", a declarat Paul Anghel, director general ANPC, potrivit economica.net.
În noua variantă (după negocierile dintre reprezentanţii Autorităţii şi cei ai bancherilor), clienţii existenţi şi potenţiali ai băncilor vor fi împărţiţi în două grupe mari. Astfel, „prima grupă va fi împărţită între clienţi vulnerabili şi clienţi nevulnerabili la care se vor mai adăuga clienţii bancarizaţi care au posibilitatea să opteze pentru deschiderea unui cont de bază cu comisioane zero în anumite condiţii”, subliniază Anghel.
Ce înseamnă de fapt clienţi vulnerabili? După negocieri între părţile implicate s-a ajuns la convenţia (cel puţin în acest moment) ca persoanele care au venituri situate sub salariul minim brut (chiar dacă bancherii au cerut net) să beneficieze de comisioane zero pentru închiderea, deschiderea şi administrarea contului curent de bază, depunerea şi retragerea de numerar.
În plus, această categorie de clienţi va beneficia şi de zece tranzacţii lunare gratuite (ordine de plată, plăţi bancare cu card online, debitare directă a contului).
Clienţii nevulnerabili au gratuitate la închiderea, deschiderea, administrarea şi depunerea de cash doar în contul curent de bază. Pentru retragerile de numerar, surse din piaţa bancară ne-au precizat că s-a solicitat existenţa unui comision maxim de 0,2%-0,3% din suma retrasă, în funcţie de serviciile fiecărei bănci.