MENIU

Se prelungește STAREA DE ALERTĂ: Măsurile care se vor aplica pe durata acesteia - DOCUMENT

Starea de alertă a fost prelungită

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat HOTĂRÂREA nr. 53 din 05.08.2021 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. A fost propusă prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 11.08.2021.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE: Art.1 - Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 11.08.2021.
Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARSCoV-2, propuse a fi adoptate începând cu data de 11.08.2021, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

MĂSURI DE PREVENIRE ȘI CONTROL A INFECȚIILOR PROPUSE A SE APLICA PE DURATA STĂRII DE ALERTĂ

1. Se propune menținerea coordonării operaționale a serviciilor publice de  ambulanță și a serviciilor voluntare pentru situații de urgență de către inspectoratele  județene/București-Ilfov pentru situații de urgență, iar coordonarea poliției locale  de către Direcția Generală de Poliție a Municipiului București/inspectoratele județene  de poliție se realizează în condițiile art. 521 din Ordonanța de urgență a Guvernului  nr. 70/2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 179/2020,  cu modificările și completările ulterioare.

2. Se propune menținerea obligativității asigurării continuității activității  centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor  rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte  categorii vulnerabile, și obligativitatea stabilirii programului de lucru al angajaților  cu avizul direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București.

3. Se propune menținerea obligației furnizorilor de servicii sociale de tip  rezidențial de a-și organiza programul în funcție de contextul epidemiologic existent  la nivel local și cu respectarea normelor în vigoare privind legislația în domeniul  muncii. Activitatea la nivelul acestor servicii va fi organizată și desfășurată cu  respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 instituite de  autoritățile competente.

4. Se propune menținerea obligației desfășurării, în regim permanent, a activității tuturor centrelor operative pentru situații de urgență cu activitate temporară, precum și a Centrului Național de Coordonare și Conducere a  Intervenției și a centrelor județene/al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.  

5. Se propune menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile  publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile  comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, sau în alte zone  cu potențial de aglomerare stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al  municipiului București pentru situații de urgență, pentru toate persoanele care au  împlinit vârsta de 5 ani, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului  sănătății și al ministrului afacerilor interne.

6. Se propune menținerea posibilității izolării și carantinării în condițiile art. 7,  8 şi 11 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății  publice în situații de risc epidemiologic şi biologic, republicată cu modificările și  completările ulterioare.

7. Se propune menținerea testării săptămânale, prin grija direcțiilor de sănătate  publică, a personalului de îngrijire şi asistență, a personalului de specialitate şi  auxiliar care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără  dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.

8. Se propune menținerea restricțiilor privind organizarea și desfășurarea de  mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații  deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice,  sportive sau de divertisment în spații închise și desfășurarea acestora în condițiile punctelor 9-38. 

9. Se propune menținerea posibilității desfășurării activităților de pregătire  fizică în cadrul structurilor și bazelor sportive, constând în cantonamente,  antrenamente și competiții sportive organizate pe teritoriul României numai în  condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și  ministrului sănătății.

10. Se propune ca desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în  spații închise sau deschise, să poată fi realizată cu participarea spectatorilor  până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de  minimum 1 metru între persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile în  județ/localitate este mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu  3/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru  persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au  trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care  prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen  rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv  persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară  confirmării infectării cu SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al  ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

Mai multe articole despre:
alerta stare prelungire noi masuri cnsu hotarare